Sezon rabarbarowy czas zacząć! :) W tym roku posadziliśmy w ogrodzie rabarbar i liczymy na zbiory w przyszłym sezonie, a tymczasem zaopatrzyliśmy się na bazarku w dorodne sztuki i teraz zajadamy się pysznym ciastem z bardzo apetyczną lekką pianką / w sam raz dla amatorów ptasiego mleczka ;) /. W oryginalnym przepisie do nadzienia wykorzystuje się również truskawki, więc gdy tylko się pojawią, wypróbujemy taką wersję. Sam rabarbar też sprawdził się doskonale. Słodycz pianki przełamana jest kwaskowatym smakiem rabarbaru - nic dodać - nic ująć ;) Przepis pochodzi z forum CinCin. Podajemy go z naszymi modyfikacjami.
Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
Nadzienie rabarbarowe:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 5 szklanek rabarbaru, pokrojonego w plasterki / ok. 600 g /
Pianka:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać ciasto (jest dość sypkie) na blachę 33 x 23 cm, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10 - 12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka
rozbełtać i wymieszać ze śmietanką, następnie wlać mieszankę do suchych
składników, wymieszać. Dodać rabarbar, lekko wymieszać i wylać na
podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo
cukier, wyłożyć piankę na upieczone ciasto i piec aż pianka się zarumieni,
czyli około 10 - 15 minut. Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)