wtorek, 5 maja 2015

Omlet z serem i pomidorkami

Jeśli znudziły Wam się kanapki albo macie już dość jajecznicy to ten przepis jest dla Was :) Zachęcamy do przygotowania tego puszystego omleta ;) Składniki, które zwykle mamy w lodówce, dodatki w zasadzie dowolne ulubione, u nas tylko ser, pomidorki i natka pietruszki, ale całość smakuje naprawdę wyśmienicie! :)



Składniki:

- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz / u nas ziołowy / do smaku
- tłuszcz do smażenia / u nas masło klarowane /
- 2 duże plastry żółtego sera / może być też ser w kawałku starty na tarce /
- kilka pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki lub szczypiorek

Wykonanie:

Oddzielić jajka od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W osobnej misce wymieszać żółtka z mlekiem, czosnkiem i mąką, doprawić solą i pieprzem. Do masy żółtkowej dodać pianę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wylać ciasto, rozprowadzić równa warstwę. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 3 min., aż omlet się zetnie się z wierzchu. Następnie ostrożnie, ale zdecydowanym ruchem, przewrócić na drugą stronę, ułożyć plastry sera i smażyć jeszcze ok. 2 min. Usmażony omlet przełożyć na ogrzany talerz, ozdobić ćwiartkami pomidorków i natką pietruszki lub szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)