wtorek, 12 maja 2015

Miód / syrop z mniszka lekarskiego

To ostatni dzwonek, aby wybrać się na łąkę po mniszka lekarskiego i przygotować pyszny syrop o wielu dobroczynnych właściwościach. Te popularne, żółte kwiaty mają m.in. działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Syrop z tych kwiatów wspomaga organizm podczas infekcji górnych dróg oddechowych, dlatego chętnie sięgamy po niego, by złagodzić kaszel, ból gardła. Z powodzeniem można wykorzystać go jako dodatek do ciast, polewę do naleśników, racuchów czy innych deserów. Kwiaty najlepiej zbierać w maju, gdy są w pełni rozwinięte, koniecznie na łące z dala od drogi, by mieć pewność, że nie są skażone. Znając nasze zapotrzebowanie na tego typu przetwory, przygotowaliśmy za jednym razem z podwójnej porcji i wyszło nam 13 słoiczków o poj. 150 ml. Poniżej podajemy proporcje na 1 porcję, czyli ok. 6-7 małych słoiczków.




Składniki:

- 500 kwiatów mniszka lekarskiego / bez łodyżek /
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 3 cytryny

Wykonanie:

Zebrane kwiaty rozłożyć na białym papierze lub płótnie, aby wszyscy ich "mieszkańcy" mieli szansę wyprowadzić się ;) Kwiaty przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, gotować ok. 20 min., odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzić wywar przez sito i mocno odcisnąć / najlepiej dłońmi, można przez gazę /. Do gotującego się wywaru dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać i gotować bez przykrycia na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji / ok. 2-3 godz. /. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić na kilka godzin do góry dnem.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)