sobota, 29 marca 2014

Penne z papryką i tuńczykiem

I znów makaron, tym razem z niezwykle smacznymi dodatkami - tuńczyk, papryka, szczypiorek, w myśl zasady: smacznie, zdrowo, kolorowo:) Błyskawiczne w przygotowaniu danie - czas przygotowania = czas gotowania makaronu:) Czego chcieć więcej na wiosnę? A czas zaoszczędzony przy tak szybkim daniu możemy spożytkować np. na spacer lub przejażdżkę rowerową w poszukiwaniu tak oczekiwanej wiosny!
Za przepis dziękujemy Magdzie




Czas przygotowania: ok. 15 minut
/proporcje na 2-4 osoby/

Składniki:

- 200 g makaronu penne / krótkie rurki, mogą być też świderki czy tagliatelle /
- ok. 150 g tuńczyka z puszki w zalewie (nie w oleju) / można pominąć i zrobić makaron tylko z papryką, ale wtedy trzeba użyć jej więcej/
 - 1-3 papryki / w wersji bez tuńczyka 3 papryki, najlepiej każda w innym kolorze, bo danie ładniej się prezentuje, ale papryki mogą być oczywiście dowolne /
- 8-10 gałązek grubego szczypioru /można podmienić na cebulę, wówczas pokroić ją w piórka /
- 1 łyżka oliwy / ew. oleju / do smażenia)
- solidna szczypta czarnego pieprzu
- solidna szczypta soli
- ok. 3 łyżki wody z gotowania makaronu
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (np. 12%, 18%) lub jogurtu naturalnego (można nieco więcej, jeśli lubicie wrażenie „więcej sosu”) / u nas jogurt naturalny grecki /
- czarny mielony pieprz – do smaku
- do przyprószenia przed podaniem: siekana natka pietruszki, tarty parmezan / opcjonalnie, można pominąć /
Wykonanie:

To danie można przygotować także w wersji bez tuńczyka, z samą tylko papryką. W takim przypadku trzeba użyć więcej papryk (np. 2-3) i dalej postępować jak w przepisie.
Makaron ugotować al dente – w osolonym wrzątku, wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzić, zachować trochę wody, w której się gotował do ewentualnego rozcieńczenia sosu.
W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotować sos.
Tuńczyka odsączyć z zalewy – na sicie.
Paprykę/-i umyć, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w paski kształtem i wielkością zbliżone do penne.
Szczypior umyć i pokroić w grube, ukośne paski / jak penne /. Jeśli zamiast szczypioru bierzemy cebulę, to to kroimy ją w grube piórka.
Rozgrzać patelnię z oliwą i kiedy się rozgrzewa, dodać solidną szczyptę pieprzu i wymieszać. Kiedy oliwa już się rozgrzeje, dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i na średnim ogniu smażyć tak długo, aż osiągnie pożądany stopień miękkości. / u nas w wersji al dente /.
Posolić, dodać szczypior (lub cebulę), wymieszać i smażyć kolejne kilka minut, aż szczypior delikatnie zwiotczeje (ale niech nadal będzie jędrny, bo będzie jeszcze trzymany w cieple i na pewno zmięknie bardziej;)), a jeśli cebula, to smażyć do zeszklenia.
Następnie dodać odsączonego tuńczyka, delikatnie wymieszać i trzymać na patelni na niezbyt dużym ogniu tak długo, aż tuńczyk się ociepli (ALE nie za długo, by go nie przesuszyć). Wtedy dodać odsączony makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, wymieszać, po czym wyłączyć grzanie i zostawić na kilka minut, by danie nieco ostygło i przestało się gotować. Do jeszcze gorącego dodać śmietanę / u nas jogurt grecki /, sporo czarnego pieprzu, wymieszać i danie gotowe:)
Podawać na gorąco, prosto z patelni. Przed podaniem można obficie posypać siekaną pietruszką i/lub tartym parmezanem:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)