środa, 12 marca 2014

Ciasteczka z "resztek"

Przygotowując tort czekoladowy ze śliwkami, odłożyliśmy do dekoracji zbyt dużo kremu. Po upieczeniu rogalików drożdżowych w lodówce zalegały nam powidła śliwkowe. Pytanie: co zrobić z tymi pozostałościami? Szybki przegląd zapasów - znalazły się jeszcze okrągłe biszkopty i posiekane już wcześniej przy okazji innego wypieku orzechy włoskie. I tak na poczekaniu powstały takie oto ciasteczka "resztkowe":




Składniki:
Nie podajemy proporcji, ponieważ wykorzystuje się to, czego mamy w nadmiarze lub tak jak w naszym przypadku - "resztki" z innych wypieków ;)

- okrągłe biszkopty (ewentualnie prostokątne herbatniki)
- powidła śliwkowe (lub kwaskowaty dżem, żeby przełamać słodycz kremu)
- krem (u nas pozostały po przygotowaniu tortu ze śliwkami)
- orzechy włoskie do dekoracji (lub wiórki kokosowe, migdały, tarta czekolada, roztopiona czekolada, lukier itp.)

Biszkopcik posmarować powidłami, nałożyć krem, przełożyć drugim biszkoptem. Na wierzch nałożyć odrobinę kremu, posypać posiekanymi lub mielonymi orzechami. Powtarzać czynność do wyczerpania składników. Można dowolnie udekorować, np. zrobić wzorki roztopioną czekoladą. Bardzo szybkie i smaczne, a przy tym - nic się nie zmarnuje :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)