wtorek, 11 marca 2014

Sałatka ananasowa z szynką

Zapraszamy na smaczną sałatkę, która od lat regularnie pojawia się na naszym stole. Nic odkrywczego w stwierdzeniu, że orzeźwiający ananas w połączeniu z szynką (wbrew pozorom) tworzą naprawdę zgrany duet. Aby się do tego przekonać trzeba po prostu spróbować. Tak też było w naszym przypadku. Sceptyczne podejście do takiego połączenia smaków zmieniło się po pierwszej degustacji :) Taką sałatką urozmaicamy nawet kanapki do pracy, zawsze to coś innego niż szynka czy ser ;)



Składniki:

- 1 puszka ananasa (wolimy w plastrach, ten w kawałach wydaje nam się zbyt miękki)
- 30 dkg szynki drobiowej
- 1 puszka kukurydzy
- 8 jajek
- 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki (średniej wielkości)
- sól
- pieprz
- ok. 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki ulubionej musztarda

Wykonanie:

Ugotować jajka, ostudzić. Ananasa i kukurydzę dobrze odsączyć z zalewy (oddzielnie). Wszystkie składniki (oprócz kukurydzy) pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski, dodać sól, pieprz, wymieszać z majonezem i musztardą do połączenia składników. Odstawić pod przykryciem do lodówki, żeby smaki "przegryzły się". Jak każda sałatka, najlepiej smakuje następnego dnia. Podawać z pieczywem. Jak wspomnieliśmy we wstępie, wykorzystujemy ją nawet do kanapek "na wynos" ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)