Dziś mieliśmy lekki obiad, za to podwieczorek do syta! :) W przeciągu 30 minut na stole wylądowała pizza, którą prezentowaliśmy już tutaj. Tym razem ciasto wzbogacone ziołami i otrębami, a zamiast sosu pomidorowego dodaliśmy jogurtowy, do tego ser feta, mozzarella i jako czerwony akcent dla wykończenia - pomidory. Całość Bardzo nam smakowała! :) Przepis na ciasto z tego bloga.
Czas przygotowania: 30 minut (już z pieczeniem)
Składniki / na 1 pizzę /:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki / najlepiej tortowej, można też 2 szklanki tortowej i 1 szklanka pszennej typu 500 /
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy do smaku np. zioła / u nas ok. 2 łyżeczki mieszanki: bazylia, oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, czerwona papryka w proszku /
- 1 garść otrębów pszennych do wzbogacenia mąki
Wymieszać dokładnie w misce suche składniki.
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży piekarskich
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- szczypta cukru
Drożdże wkruszyć do kubka, wymieszać z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlać do mąki wymieszanej z resztą suchych składników, całość wymieszać najpierw łyżką, potem zagnieść ręką / wystarczy 2-3 minuty /. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem / jeśli zależy nam na czasie, to naczynie, w którym ciasto wyrasta, można wstawić do naczynia z ciepłą / ale NIE gorącą wodą, rośnie szybciej /. W tym czasie przygotować sos. Pokroić składniki na wierzch pizzy.
Sos jogurtowy / śmietanowy:
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego greckiego lub śmietany / u nas jogurt grecki /
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Składniki / na 1 pizzę /:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki / najlepiej tortowej, można też 2 szklanki tortowej i 1 szklanka pszennej typu 500 /
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy do smaku np. zioła / u nas ok. 2 łyżeczki mieszanki: bazylia, oregano, majeranek, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, czerwona papryka w proszku /
- 1 garść otrębów pszennych do wzbogacenia mąki
Wymieszać dokładnie w misce suche składniki.
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży piekarskich
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- szczypta cukru
Drożdże wkruszyć do kubka, wymieszać z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlać do mąki wymieszanej z resztą suchych składników, całość wymieszać najpierw łyżką, potem zagnieść ręką / wystarczy 2-3 minuty /. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem / jeśli zależy nam na czasie, to naczynie, w którym ciasto wyrasta, można wstawić do naczynia z ciepłą / ale NIE gorącą wodą, rośnie szybciej /. W tym czasie przygotować sos. Pokroić składniki na wierzch pizzy.
Sos jogurtowy / śmietanowy:
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego greckiego lub śmietany / u nas jogurt grecki /
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ok. 1/2 łyżeczki cukru pudru / do smaku /
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Odstawić na bok.
Dodatki:
- 1 pomidor / malinówka /
- 1 kulka mozzarelli
- 100 g sera feta
- zioła do posypania / u nas ta sama mieszanka, którą wykorzystaliśmy do ciasta /
Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Odstawić na bok.
Dodatki:
- 1 pomidor / malinówka /
- 1 kulka mozzarelli
- 100 g sera feta
- zioła do posypania / u nas ta sama mieszanka, którą wykorzystaliśmy do ciasta /
- świeża bazylia
Rozgrzać piekarnik do 250 st. C. Do czasu gdy się nagrzeje, pizza będzie gotowa do włożenia.
Na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej / folię koniecznie
wysmarować tłuszczem, żeby pizza dobrze odeszła po upieczeniu / natłuszczonymi oliwą dłońmi uformować z ciasta placek / koło, kwadrat - wg uznania /. W zależności od upodobań, można zrobić pizzę na cienkim lub
grubym spodzie.
Posmarować ciasto niewielką ilością oleju lub oliwy / dzięki temu ciasto nie będzie po upieczeniu mokre /, następnie rozsmarować sos jogurtowy. Nałożyć startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę, pokruszony ser feta / bezpośrednio na sos /, na wierzchu ułożyć cienkie plastry pomidora.
Przyprószyć ulubionymi przyprawami lub ziołami.
Gotową pizzę przełożyć na rozgrzaną w piekarniku blachę. Piec w
rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu / najlepiej w
termoobiegu, choć to niekonieczne / przez ok. 8 min. Czas pieczenia
zależy od składników wykorzystanych do obłożenia pizzy.
Upieczoną pizzę zdjąć z papieru / folii aluminiowej, blaszki do
pizzy /, na którym się piekła i przełożyć na kratkę (ruszt), żeby
odparowała od spodu. To gwarantuje chrupkość pizzy. Odczekać 1-2
min., po tym czasie można kroić, udekorować świeżą bazylią i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)