To kolejna odsłona ciasta, które prezentowaliśmy już z brzoskwiniami i gruszkami. Dziś bardzo apetyczna wersja z jagodami - wygląda i smakuje wyśmienicie. Ciasto urzekło nas nie tylko smakiem, ale i pięknym kolorem. Jagody zdały egzamin na 6! :)
Składniki:
Biszkopt / u nas blaszka o wymiarach 22 x 26 cm:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa jogurtowa:
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 szkl. wody / 500 ml /
- 400 g jogurtu greckiego
- 400 g jagód leśnych
- 2 szkl. wody / 500 ml /
- 400 g jogurtu greckiego
- 400 g jagód leśnych
Poncz:
- 100 ml wody
- sok z połowy cytryny
- łyżka cukru
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod
koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do
ciasta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy
niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w
temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60
cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do
ostygnięcia. Całkowicie wystudzić, nie wyjmować z blaszki.
Poncz: Składniki
ponczu połączyć ze sobą i wymieszać do rozpuszczenia się cukru, ewentualnie
dosłodzić lub dodać sok z cytryny do smaku.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Gdy
zaczną tężeć dodać jogurt grecki i dokładnie wymieszać. Dodać opłukane i odsączone jagody, ponownie wymieszać / Aby masa nabrała intensywnego koloru odłożyć ok. 2-3 łyżki jagód, rozgnieść je widelcem, można przetrzeć przez sito i dodać do masy /.
Biszkopt nasączyć
połową ponczu / nie wyjmować go z blaszki /, wylać na niego tężejącą masę jogurtową / nasza była
dosyć rzadka, więc schłodziliśmy najpierw w lodówce /.
Ciasto wstawić do lodówki na min. 4
godziny, a najlepiej na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)