poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Cukinia w zalewie musztardowej

Dostaliśmy sporą  porcję dorodnej cukinii, więc oprócz przygotowywania na jej bazie różnego rodzaju zapiekanek obiadowych, postanowiliśmy zapakować ją do słoików. Wybór padł na zalewę musztardową. Tak zawekowana cukinia będzie świetnym dodatkiem do obiadu, kanapek czy sałatek. Robienie przetworów ma w sobie coś, co przywodzi na myśl atmosferę "z Tamtych lat".... Zimową porą po otwarciu takiego słoika będziemy mieć przekąskę jak przed laty, wprost z domowej spiżarni .... :)



Składniki:

- ok. 2 kg cukinii / można podmienić na ogórki, patisony /
- do każdego słoika: po 2 ząbki czosnku, 2-3 kulki ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, baldachim kopru

Zalewa:

- 1 litr wody,
- 3/4 szkl. octu
- 2 łyżki soli
- 1 szkl cukru
- 5 łyżek musztardy stołowej

Wykonanie:

Wszystkie składniki / oprócz musztardy / zagotować i odstawić, aby  zalewa wystygła. Do ochłodzonej zalewy dodać 5 łyżek musztardy stołowej. Cukinię obrać ze skóry,  wydrążyć  miąższ z nasionami i pokroić w kostkę, plastry lub słupki. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, koper, liście laurowe, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalać cukinię zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować  5 minut.   Zalewy wystarcza na 7 słoiczków po 750 ml każdy / w zależności od tego jak ciasno ułożymy cukinię /.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)