Dostaliśmy sporą porcję dorodnej cukinii, więc oprócz przygotowywania na jej bazie różnego rodzaju zapiekanek obiadowych, postanowiliśmy zapakować ją do słoików. Wybór padł na zalewę musztardową. Tak zawekowana cukinia będzie świetnym dodatkiem do obiadu, kanapek czy sałatek. Robienie przetworów ma w sobie coś, co przywodzi na myśl atmosferę "z Tamtych lat".... Zimową porą po otwarciu takiego słoika będziemy mieć przekąskę jak przed laty, wprost z domowej spiżarni .... :)
Składniki:
- ok. 2 kg cukinii / można podmienić na ogórki, patisony /
- do każdego słoika: po 2 ząbki czosnku, 2-3 kulki ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, baldachim kopru
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 3/4 szkl.
octu
- 2 łyżki
soli
- 1 szkl
cukru
- 5 łyżek musztardy stołowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki / oprócz musztardy / zagotować i odstawić, aby zalewa wystygła. Do ochłodzonej zalewy dodać 5 łyżek musztardy stołowej. Cukinię obrać ze skóry, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę, plastry lub słupki. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, koper, liście laurowe, po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Zalać cukinię zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 5 minut. Zalewy wystarcza na 7 słoiczków po 750 ml każdy / w zależności od tego jak ciasno ułożymy cukinię /.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)