piątek, 6 czerwca 2014

Błyskawiczna pizza gotowa w 30 minut

Przepis na te pizzę chodził mi po głowie od kilku dni. I rzeczywiście ma w sobie to "coś", co przyciąga, bo ja... nie lubię pizzy - taki paradoks ;) A ponieważ N. zaplanował wieczór przed tv/ czyt. - Bardzo Ważny Mecz /, choć nie lubię ani meczów, ani pizzy, postanowiłam zrobić Mu przyjemność i do pełni szczęścia podać domową pizzę. Radość była wielka, a ku mojemu zdziwieniu, ja sama pochłonęłam trzy duże kawałki! W prawdzie, z racji piątku, była to wersja wegetariańska, ale i tak najedliśmy się do syta. Tak więc warto wypróbować. Następny razem zarzucimy jakieś mięsko ;)
Przepis z bloga gotuj.skutecznie.tv




Czas przygotowania: 30 minut (już z pieczeniem)

Składniki  /na 2 pizze/:


Ciasto:

- 3 szklanki mąki / najlepiej tortowej, można też 2 szklanki tortowej i 1 szklanka pszennej typu 500 /
- 1 niepełna łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie:
* przyprawy do smaku np. zioła, czerwona papryka w proszku, czosnek granulowany 
* płatki owsiane lub otręby pszenne do wzbogacenia mąki / my dodaliśmy 2 garści płatków owsianych /

Wymieszać dokładnie suche składniki.

- 1 szklanka ciepłej wody
- 5 dag świeżych drożdży piekarskich
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek / uwaga: oliwa intensywna w smaku /
- szczypta cukru

Drożdże wkruszyć do kubka, wymieszać z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlać do mąki i wymieszać najpierw łyżką, potem zagnieść ręką / wystarczy 2-3  minuty /. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem / jeśli zależy nam na czasie, to naczynie, w którym ciasto wyrasta, można wstawić do naczynia z ciepłą / ale NIE gorącą wodą, rośnie szybciej /. W tym czasie przygotować sos. Pokroić składniki na wierzch pizzy.

Sos pomidorowy:

- 3 solidne łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- zioła do smaku (np. przyprawa włoska)
- woda do rozcieńczenia / ok. 2-3 łyżki /

Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Odstawić na bok.

Do obłożenia pizzy:  * to już wg własnego smaku i uznania!


Nasza wersja wegetariańska:

- 2 pomidory / malinówki /
- 1 średnia cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- zioła prowansalskie
- 20 dkg sera żółtego
 

W wersji z mięsem można wykorzystać np:

- salami w plastrach
- cienka parówka
- biała kiełbasa
- czarcia kiełbaska
- warzywa / pomidor, papryka, cebula itp. /
- ser żółty
- zioła do posypania

Rozgrzać piekarnik do 250 st. C. Do czasu gdy się nagrzeje, pizza będzie gotowa do włożenia.
Ciasto podzielić na 2 części. Na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej / folię koniecznie wysmarować tłuszczem, żeby pizza dobrze odeszła po upieczeniu / uformować z gotowego ciasta placki / koło, kwadrat - wg uznania /. W zależności od upodobań, można zrobić pizzę na cienkim lub grubym spodzie.
Posmarować placki niewielką ilością oleju lub oliwy / dzięki temu ciasto nie będzie po upieczeniu mokre /, następnie rozsmarować sos pomidorowy. Obłożyć według uznania, u nas najpierw ser / bezpośrednio na sos /, a dopiero na niego pozostałe składniki. Przyprószyć ulubionymi przyprawami lub ziołami.
Gotową pizzę przełożyć na rozgrzaną w piekarniku blachę. Piec w rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu / najlepiej w termoobiegu, choć to niekonieczne / przez 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od składników wykorzystanych do obłożenia pizzy.
Upieczoną pizzę zdjąć z papieru / folii aluminiowej, blaszki do pizzy /, na którym się piekła i przełożyć na kratkę (ruszt), żeby odparowała od spodu. To gwarantuje cudowną chrupkość pizzy. Odczekać 1-2 minut. W tym czasie włożyć do piekarnika drugi placek, piec podobnie jak pierwszy.
Po ok. 2 minutach studzenia na kratce można kroić i podawać.
Do pizzy podaliśmy sos czosnkowy w dwóch wariantach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)