wtorek, 17 lutego 2015

Cebulowo-ziołowe żeberka w miodzie

Choć nie jadamy często żeberek, to jeśli uda nam się tylko dostać takie ładne, mięsiste porcje, / a przy ich wyborze jesteśmy dość wybredni ;) / dajemy się skusić i przygotowujemy obiad na dwa dni, bo takie żeberka w sosie doskonale smakują po odgrzaniu nawet następnego dnia. Bogactwo ziół w połączeniu z cebulką duszoną na miodzie tworzy wspaniały smak i aromat! :)



Składniki:

- 1 kg żeberek wieprzowych

Marynata ziołowa:
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 cebula + 3 ząbki czosnku / do marynaty /
- sól, pieprz do smaku

Do sosu:
- 5 średniej wielkości cebul
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 50 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego

Do zagęszczenia sosu:
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody


Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, poporcjować i odkroić tłuste kawałki. Następnie z obu stron dość obficie przyprószyć mieszanką ziół / oregano, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa włoska, majeranek / oraz solą i pieprzem do smaku. Mięso dokładnie natrzeć przyprawami, dodać 1 cebulę pokrojoną w ćwiartki i drobno posiekany czosnek, wymieszać z mięsem. Żeberka ułożyć w głębokim naczyniu i pod przykryciem wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Pozostałe cebule obrać i pokroić w półtalarki lub piórka. Do dużego garnka dodać miód oraz paprykę i zmiażdżone w moździerzu ziele angielskie. Pogrzać na wolnym ogniu dokładnie mieszając. Kiedy miód jest już ciepły, a przyprawy zaczynają pachnieć, dodać pokrojoną cebulę, posolić do smaku, wymieszać. Gdy miód zaczyna się gotować, a cebula lekko zmięknie, zmniejszyć grzanie, wymieszać jeszcze raz i ułożyć na niej żeberka. Dodać na dno liść laurowy. Całość podlać wodą, przykryć i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzić mięso, zamieszać cebulę, a żeberka przewrócić na drugą stronę. Każdy kawałek mięsa przykryć gorącą cebulą z dna garnka, garnek przykryć i całość dusić nadal na małym ogniu przez ok. 30 minut, do czasu, gdy mięso będzie miękkie. Na koniec można zagęścić sos rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody mąką ziemniaczaną. Najpierw wyjąć żeberka i przełożyć je na talerz, a do sosu dodać mieszankę mąki i wody. Następnie dokładnie wymieszać, mieszając doprowadzić sos do zagotowania i doprawić do smaku sosem sojowym oraz octem balsamicznym. Wyłączyć grzanie. Do gotowego sosu włożyć ponownie żeberka, dokładnie wymieszać, by mięso pokryło się sosem i pod przykryciem odstawić na chwilę. Podawać z kaszą, ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi oraz ulubioną surówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)