wtorek, 10 lutego 2015

Kolorowa pieczeń z warzywami

Tradycyjny, poweekendowy przegląd lodówki wykazał kilka produktów do zagospodarowania "od zaraz!" ;) A były to: nadkrojona papryka, cebula, resztki brokuła, marchewka i dwa ostatnie jajka. Mięso mielone również czekało w zamrażarce na swój dzień. Wystarczająca gama kolorów, by stworzyć cieszącą oko i podniebienie pieczeń obiadowo-kanapkową :)
 


Składniki:


- 800 g mięsa mielonego / u nas wieprzowe /
- 5 różyczek brokuła
- 1 średnia marchewka
- ½ czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
- sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku / u nas 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu i 1/2 łyżeczki papryki /

Sos:
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka wody

Wykonanie:

Bułkę pokroić na mniejsze kawałki, zalać mlekiem, odstawić. Cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę i brokuły rozdrobnić w blenderze, połączyć z mięsem, jajkami, dodać odciśniętą bułkę, sól, pieprz i paprykę mieloną do smaku. Wymieszać dokładnie dłońmi na jednolitą masę, przełożyć ją do podłużnej formy/keksówki, rozprowadzić dokładnie za pomocą łyżki dociskając do dna, by pozbyć się pustych przestrzeni. Przygotować sos. W kubku wymieszać przecier, oliwę, oregano, cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, wodę, wszystko dokładnie wymieszać. Tak powstałą pastę rozsmarować równą warstwą na pieczeni. Włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika, piec ok. 70 min. Przed podaniem odstawić na 10-15 minut w blaszce, po tym czasie wyjąć z formy, pokroić w plastry. Można podawać na gorąco lub na zimno jako dodatek do pieczywa. W dzisiejszej wersji z makaronem w sosie słodko-kwaśnym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)