poniedziałek, 2 lutego 2015

Buraczki na ciepło

Bardzo lubimy buraczki jako dodatek do dania głównego, tym razem pojawiły się u nas w wersji na ciepło / choć następnego dnia smakowały równie dobrze takie wyjęte prosto z lodówki ;) /. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, pasują do wielu dań, np. z kaszą i mięsem. Warto je zatem przyrządzić.




Składniki:

- ok. 700 ml wody
- 1/2 kg buraczków
- 15 g masła
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczka
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego greckiego
- 10 g mąki pszennej


Wykonanie:

Buraczki zalać zimną wodą / tyle wody, by były zakryte /, gotować do miękkości. Po ugotowaniu obrać, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte buraczki przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać masło, sok z cytryny, cukier, sól i podgrzać na wolnym ogniu ok. 3 min., od czasu do czasu zamieszać, żeby się nie przypaliły. Do kubka dodać mąkę, śmietanę lub jogurt, dokładnie wymieszać. Tak powstałą mieszankę dodać do buraczków, wymieszać i podgotować na wolnym ogniu ok. 3 min. Podawać na ciepło jako dodatek do drugiego dania, choć nam smakują również następnego dnia na zimno :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)