poniedziałek, 16 lutego 2015

Kolorowa zupa ogórkowa

Naszła nas ochota na coś kwaśnego, wybór padł na zupę ogórkową, której dawno u nas nie było. W spiżarni mamy jeszcze kilka słoików z ogórkami kiszonymi, więc przyszła pora, żeby je wykorzystać. Zupa jest bardzo łatwa w wykonaniu, wystarczy pokroić warzywa i jakieś mięsko - pierś z kurczaka lub kawałek dobrej kiełbasy, a reszta robi się sama ;)




Składniki:

- 250 g ogórków kiszonych
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka w korzeniu
- kawałek selera
- 1 pierś z kurczaka / ok. 130 g / lub 150 g dobrej kiełbasy wiejskiej
- 250 g ziemniaków
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 listek laurowych
- sól, pieprz do smaku
- 1 l wody
- 100 g kwaśnej śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego greckiego
- natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:

Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić na bok. Marchewkę, pietruszkę, selera i pierś z kurczakach / lub kiełbasę / pokroić w średniej wielkości kostkę, cebulę drobno posiekać. W garnku roztopić masło, dodać cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, dusić ok. 3 min. Następnie dodać mięso i pozostałe warzywa, dusić kolejne 3 min. Zalać wodą, dodać kostkę warzywną, ziele angielskie, liść laurowy, gotować na średnim ogniu 15 min. po tym czasie dodać ogórki. Gotować do czasu, gdy warzywa będą miękkie, pod koniec dodać śmietanę / jogurt zmieszany z niewielką ilością zupy, doprawić solą i pieprzem, posypać natka pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)