sobota, 14 lutego 2015

Babka marmurkowa z rumem

Dziś urządziliśmy sobie śniadanie na słodko - kubek aromatycznego kakao i porcja przygotowanego dzień wcześniej ciasta, skubanego leniwie kawałek po kawałku ;) Do pełni szczęścia piękna pogoda, która zachęciła nas do długiego spaceru po lesie. 

W Dniu Zakochanych życzymy sobie i Wszystkim, 
by każdy dzień był przepełniony atmosferą Miłości. 
Bo to, jak często będziemy obchodzić Walentynki, tak naprawdę zależy od nas samych. 
A jeśli się nad tym zastanowić, to nic nie stoi na przeszkodzie, by świętować codziennie :)





Składniki:

- 300 g miękkiego masła
- 370 g mąki pszennej + dodatkowa porcja do posypania formy
- 280 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 20 ml rum
- 30 g kakao
- olej do natłuszczenia formy

Wykonanie:

 Do miski dodać masło, 250 g cukru, cukier waniliowy, sól, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i 40 ml mleka, zmiksować na gładka masę. Połowę ciasta wlać do wcześniej natłuszczonej i wysypanej mąką formy na babkę o średnicy 22-24 cm. Do reszty ciasta dodać kakao, pozostałe 30 g cukru, 10 ml mleka i rum,  zmiksować do połączenia składników. Wlać masę kakaową jako drugą warstwę do formy. Dla uzyskania efektu marmuru wymieszać delikatnie obie warstwy widelcem. włożyć do rozgrzanego wcześniej do 180 st. C piekarnika, piec ok. 50-60 min. Przed wyjęciem ciasta pozostawić je w formie na ok. 15 min. do całkowitego ostygnięcia. Podawać ciasto pokrojone na kawałki. Doskonale smakuje z kubkiem gorącego kakao.

* jeśli nie mamy rumu można dodać dodatkowo 20 ml mleka, czyli w sumie 70 ml




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)