poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Sernik wiedeński

A oto i zapowiadany sernik - bardzo lekki, puszysty, bez ciasta - w sam raz dla miłośników sera :) Szybki w przygotowaniu i jako pierwszy znika ze stołu ;) Przepis znaleziony tutaj, podajemy z naszymi modyfikacjami.




Składniki: / blaszka o wymiarach 23 x 28 cm /

- 2 op. budyniu o smaku śmietankowym
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 kg sera mielony na sernik
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g cukru
- 300 g masła 
- 2 łyżki posiekanych migdałów / pominęliśmy /
- kilka orzechów do dekoracji
- 8 jajek
- 60 g rodzynek / u nas nasączone w rumie /
- bułka tarta do posypania blaszki

Wykonanie:

Białka oddzieli od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Do utartych żółtek dodawać po łyżce sera ciągle miksując. Dodać stopione i ostudzone masło, proszek budyniowy, rodzynki, migdały oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temp. 180°C. Po wystudzeniu sernik posmarować polewą czekoladową, można posypać zmielonymi orzechami i cząstkami orzechów.
Polecamy polewę, którą wykorzystaliśmy do tortu makowo-orzechowego / do sernika zrobiliśmy z podwójnej porcji /



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)