Tak nafaszerowane jajka zdobiły nasz wielkanocny stół, ale wcale nie trzeba czekać do następnych świąt, bo można je przyrządzić bez większej okazji. Są smacznym dodatkiem do wędlin i atrakcyjnie prezentują się na stole pośród innych potraw :)
Składniki:
- 7 jajek
- 200 g sera
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- 100 g szynki
- 1/2 czerwonej papryki
- szczypiorek
- 1/2 cebuli
- 3 łyżeczki świeżo startego chrzanu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka. W misie blendera umieścić ser, żółtka, chrzan, śmietanę lub jogurt / śmietanę/jogurt dodawać stopniowo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję /. Zmiksować na gładką pastę. Dodać drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, szynkę i szczypiorek. Dokładnie wymieszać. Jajka ułożyć na płaskim talerzu, we wgłębienia po żółtkach umieścić pastę twarogową, posypać szczypiorkiem i drobno pokrojoną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)