sobota, 16 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków z przecierem pomidorowym

Stara receptura z naszego starego zeszytu. Z ciekawości sprawdziliśmy i okazało się, że cieszy się dużym powodzeniem na wielu blogach. I nie ma w tym nic zaskakującego, bo jest naprawdę pyszna. Wykorzystujemy ją jako dodatek do obiadu, ale smakuje równie dobrze na kanapce. Warto włączyć ją w repertuar zimowych zapasów :) Z przekonaniem polecamy!



Składniki:

- 2 kg ogórków w łupkach
- 1 kg cebuli
- 1 kg marchwi

- ewentualnie 2 czerwone papryki / dodaliśmy w ramach eksperymentu ;) /
- 3 łyżeczki soli

Zalewa:
* składniki odmierzane szklanką o poj. 200 ml
- 2 szkl. wody
- 1 szkl. octu / wolimy łagodniejszą zalewę, więc daliśmy 3/4 szkl. /
- 1 szkl. cukru
- 1 słoik przecieru pomidorowego (180 g)
- 5 liści laurowych do zalewy + po 1 liściu do słoika
- 10 kulek ziela angielskiego  + po 2-3 kulki do słoika
- ewentualnie kilka ziarenek pieprzu do smaku

Wykonanie:

Ogórki umyć i pokroić / bez obierania / na plastry, cebulę w piórka, posolić i zostawić na pół godziny. W międzyczasie zetrzeć marchewkę na tarce o dużych oczkach. Po tym czasie odcedzić nadmiar soku.
W dużym baniaku zagotować zalewę, dodać ogórki, cebulę i marchewkę, gotować ok. 20 min., do miękkości / czas gotowania zależy od grubości plastrów, na jakie pokrojone są ogórki /.
Sałatkę przełożyć do słoików. Napełnić zalewą, szczelnie zamknąć i pasteryzować jeszcze 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)