piątek, 1 sierpnia 2014

Cukinia z jajkiem i ziemniakami

Łatwo dostępna o tej porze cukinia + jajka + ziemniaki = pyszna piątkowa, bezmięsna kolacja :) Zapraszamy na to szybkie w przygotowaniu danie, powstałe z myślą o wykorzystaniu pozostałych z obiadu ziemniaków / niech żyje kuchnia "resztkowa"!:) / Bardzo sycące i równie smaczne.



Składniki:

- 1/2 młodej cukinii / takiej bez pestek /
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 2 ugotowane ziemniaki / wykorzystaliśmy zapiekane ziemniaki w ziołach /
- klarowane masło lub olej do smażenia
- przyprawa do ziemniaków
- sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę i cukinię pokroić / cebulę w drobną kostkę, cukinię w dużą kostkę /, poddusić. Gdy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone ziemniaki, przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków, wbić 2 jajka, dokładnie wymieszać, smażyć do momentu, gdy jajka się zetną. Podawać na gorąco.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)