niedziela, 3 sierpnia 2014

Rolada jabłkowa

W tym sezonie nasze jabłonie wyjątkowo hojnie obdarowały nas dorodnymi papierówkami i zanosi się też na dobry urodzaj tych późniejszych, jesiennych odmian :) I jak tu nie zajadać się jabłkowymi smakołykami? :) Po szarlotce przyszedł czas na błyskawiczną i niezwykle prostą w przygotowaniu roladę. Przepis znaleziony w książce Słodki świat Ewy Wachowicz.



Składniki:

- 60-70 dkg jabłek / u nas papierówki /
- 3 łyżki bułki tartej + trochę bułki do wysypania blaszki
- cynamon

- 7 białek
- 7 żółtek
- 10 dkg cukru
- 14 dkg mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Na blaszce piekarnikowej o wymiarach 40 x 40 cm wyłożonej natłuszczonym i posypanym bułką tartą papierem do pieczenia rozłożyć blisko siebie cząstki obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek. Posypać cynamonem i bułką tartą / z cynamonem nie należy przesadzać, żeby ciasto nie nabrało goryczki /.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo wmiksować cukier, wymieszany uprzednio z cukrem waniliowym, dodawać po kolei żółtka. Stopniowo wsypywać przesianą mąkę, dodać oliwę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto biszkoptowe równą warstwą nałożyć na jabłka. Biszkopt nie może być zbyt gruby, bo będzie ciężko go zwinąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 13-15 min. Wyjąć z piekarnika, trochę ostudzić. Przełożyć na drugą stronę, zdjąć papier do pieczenia. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę / jabłkami do środka / i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)