wtorek, 18 lutego 2014

Sałatka "na winie"

Po ostatnio przygotowanej bombie kalorycznej w postaci musu czekoladowego przyszedł czas na bombę witaminową / tak dla równowagi;) To nasza propozycja na apetyczny dodatek do obiadu lub samodzielną przekąskę pomiędzy posiłkami. Sałatka "na winie", bo powstała ze składników co się pod rękę nawinie:) Akurat w lodówce mieliśmy fetę, pomidorki i mieszankę sałat. Tak oto powstał dodatek do naszego obiadu.




Składniki:

- 1 op. mieszanki sałat / u nas farmerska (cykoria, sałata fryzyjska, burak)
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser feta

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce, przed podaniem polać przygotowanym sosem.

Sos winegret:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek (ok. 3 łyżki)

Wymieszać musztardę z miodem i sokiem z cytryny, ciągle mieszając cienką strużką wlać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Nie trzeba sztywno trzymać się proporcji, podana ilość składników jest przykładowa. Sos powinien mieć intensywny słodko-kwaśny smak.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)