wtorek, 15 grudnia 2015

Domowy cukier waniliowy

Zbliża się pora świątecznych wypieków, warto zatem już teraz zaopatrzyć się w dodatki, które podkręcą smak słodkości, jakie pojawia się na stole. Równie przydatny jak esencja waniliowa jest też cukier waniliowy / nie mylić z WANILINOWYM /. Przygotowanie go zajmie chwilę, a za kilka dni możemy cieszyć się jego wspaniałym, prawdziwie waniliowym aromatem. A zatem - do dzieła! ;)



Składniki:

- 2 szklanki cukru kryształu
- 2 laski wanilii

Wykonanie:

Cukier wsypać do słoika. Laski wanilii przeciąć wzdłuż, zeskrobać ziarenka tępą stroną noża i wraz z pociętymi na mniejsze części "pustymi" laskami wanilii dodać do cukru. Słoik zakręcić, wstrząsnąć, żeby wszystko dobrze się wymieszało. Odstawić na ok. tydzień, w tym czasie można np. raz dziennie wstrząsnąć słoikiem. Po kilku dniach cukier nabierze waniliowego aromatu i będzie gotowy do użycia. Można pójść o krok dalej i zmielić ten cukier wraz z połamanymi na mniejsze kawałki zasuszonymi laskami wanilii, wtedy otrzymamy waniliowy cukier puder. Stosując do wybranych dań podmieniamy część zwykłego cukru, która podana jest w przepisie, na domowy cukier waniliowy. Gdy kończą się zapasy, dokładamy nową laskę wanilii / przygotowaną jak wyżej / i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka dni i gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)