wtorek, 29 grudnia 2015

Salatka z tuńczykiem i ogórkiem

Dziś kolacja, która jest wynikiem poświątecznego przeglądu lodówki ;) Spontaniczne połączenie kilku składników zaowocowało pojawieniem się na naszym stole bardzo smacznej przekąski. Chrupiąca sałata lodowa, tuńczyk, słodko-kwaśny ogórek, a to wszystko skropione sosem miodowo-musztardowym, po prostu trzeba spróbować :)




Składniki:

Sałatka:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3-4 ogórki korniszone
- 1/2 małej cebuli
- ser cheddar lub inny ulubiony, np. parmezan, ser feta pokrojony w kostkę
- ulubione zioła, np. oregano

Sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego / można podmienić na sok z cytryny /
- 2 ząbki czosnku
- ok. 4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Składniki na sos dokładnie wymieszać w miseczce, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i stopniowo wlewać oliwę ciągle mieszając np. rózgą. Sos powinien mieć konsystencję emulsji. Można doprawić solą. Sos można również przygotować w słoiczku umieszczając w nim wszystkie składniki, dokładnie zakręcić wieczko i potrząsać energicznie do uzyskania pożądanej konsystencji. Umytą i osuszoną sałatę porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojoną w piórka cebulę, odsączonego tuńczyka, ogórki pokrojone w grubszą kostkę, posypać tartym serem, ziołami, można delikatnie wymieszać lub pozostawić składniki ułożone warstwowo. Tuz przed podaniem całość skropić przygotowanym wcześniej sosem. Sałatka świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, idealnie komponuje się z focaccią.

* Uwaga: można eksperymentować z dodatkami i wykorzystać składniki, które akurat mamy w lodówce, a które dobrze się razem komponują.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)