piątek, 8 stycznia 2016

Focaccia z rozmarynem

Wyjątkowo smaczne pieczywo, świetny dodatek do sałatek albo zamiennik bułki do przygotowania zapiekanych kanapek na gorąco. Focaccia smakuje również bez dodatków, maczana w oliwie z dodatkiem czosnku. Coś Pysznego! :)




Składniki:

- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej / u nas typ 650 /
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżki oliwy z oliwek do ciasta + dodatkowa porcja do natłuszczenia blachy i skropienia ciasta
- 1 gałązka rozmarynu do ciasta + kilka listków do dekoracji

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, posiekany rozmaryn / część listków odłożyć do posypania ciasta /, dokładnie wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i oliwę. Z pomocą miksera  / z końcówkami do ciasta / wyrobić gładkie i elastyczne ciasto / ok. 7 min. /. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Natłuścić oliwą blachę / u nas tortownica o średnicy 24 cm, może być też prostokątna blacha z piekarnika /. Dłonie posmarować oliwą, wyrośnięte ciasto przełożyć na blachę, uformować placek, palcami zrobić zagłębienia w regularnych odstępach, skropić oliwą, posypać listkami rozmarynu. Wstawić do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika, piec ok. 20 min. do ładnego zrumienienia. Kroić, gdy trochę przestygnie lub po całkowitym ostygnięciu. Podawać jako dodatek do sałatek, pieczonych lub grillowanych mięs, warzyw itp.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)