sobota, 2 stycznia 2016

Sernik na biszkopcie

Jeszcze niedawno zajadaliśmy się sernikiem z makiem, a na przywitanie Nowego Roku przygotowaliśmy znów sernik, tym razem na biszkopcie. Połączenie ciasta biszkoptowego zatopionego w aromatycznej polewie czekoladowej z kremową warstwą serową okazało się wyśmienite. Przepis pochodzi z bloga Domowe Wypieki.


 
Składniki:

Biszkopt:
– 6 jajek
– 6 łyżek cukru
– 4 łyżki mąki pszennej
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– otarta skórka z 1 cytryny
– ¼ szklanki soku z cytryny

Masa serowa:
– 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
– 4 jajka
– laska wanilii
– ½ szklanki cukru
– 1 szklanka śmietany 30%
– 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym

Polewa czekoladowa:
– 150 g masła lub margaryny
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 4 łyżki kakao
– 2-3 łyżki wody

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka, ubijać. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, krótko zmiksować. Mąki przesiać do  ubitej masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie o wymiarach 30×35 cm w temperaturze 180ºC przez około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa czekoladowa:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder i wodę. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Lekko ostudzić.
Gdy masa się rozwarstwia należy dodać trochę więcej wody.

Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać twaróg, łyżka po łyżce, miksując. Następnie dodać śmietanę, budyń, nasionka z laski wanilii. Całość zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Masę serową delikatnie / łyżką lub szpatułką / wymieszać z pianą z białek.
Biszkopt podzielić wzdłuż na pół lub też upiec dwa osobne biszkopty z podanych wyżej składników. 1/2 polewy czekoladowej wylać na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki. Wylać na to połowę masy serowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Polać pozostałą polewą czekoladową i wylać resztę masy serowej. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 165ºC  na ok. 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Sernik kroić następnego dnia, gdy już dobrze stężeje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)