piątek, 18 grudnia 2015

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Przygotowania do świąt rozpoczęte na dobre! Jeśli tylko coś dobrze się mrozi, staramy się przygotować to wcześniej, by nie narażać się na stres związany z szykowaniem wszystkiego "na ostatnią chwilę". I tym sposobem w słoikach marynuje się już ryba z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej, w zamrażarce czekają pierogi z kapustą i ruskie, uszka, makowce - wszystko oczywiście szczelnie zapakowane i zabezpieczone przed zapachami mrożonek z sąsiedztwa ;) Do tego towarzystwa dołączy dziś smaczny dodatek do barszczu czy sałatek - kapuśniaczki krucho-drożdżowe. Można przygotować farsz z połowy podanych niżej składników lub tak jak my - z całej porcji - a to, co zostanie, wykorzystać do pierogów. Takie  "2w1" - to duża oszczędność czasu :)





Składniki: / odmierzane szklanką o poj. 250 ml /

Ciasto: / przepis na ciasto znaleźliśmy tutaj / - proporcje na 40 kapuśniaczków
- 4 szkl. mąki
- 1 szkl. śmietany / u nas jogurt grecki /
- 250 g margaryny / u nas masło /
- 1 łyżeczka soli
- 3 dag drożdży
- 1 jajko do posmarowania kapuśniaczków

- kminek lub majeranek do posypania po wierzchu
 Farsz:
 - ok. 1,5 kg białej kapusty
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 duże cebule
- masło do podsmażenia cebuli / najlepiej klarowane /
- sól
- pieprz
- kminek mielony
- majeranek
- 2 kulki ziela angielskiego
- liść laurowy


Wykonanie:

Kapustę białą drobno poszatkować i udusić do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, listka laurowego i ziela angielskiego / wody nie za dużo, tyle, żeby w trakcie duszenia mogła odparować. Jeśli wody będzie za dużo i nie odparuje, kapustę po ugotowaniu trzeba odcedzić i odcisnąć, żeby farsz nie był za rzadki /. W trakcie gotowania kontrolować zawartość wody na dnie garnka, w razie potrzeby dolać niewielką ilość. Kapustę kiszoną odcisnąć / jeśli jest zbyt kwaśna, można wcześniej przepłukać wodą / posiekać i ugotować do miękkości / podobnie jak kapustę słodką, w niewielkiej ilości wody - ok. 300 ml /. Od czasu do czasu zamieszać, żeby się nie przypaliła. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle, połączyć z kapustą słodką i kiszoną. Doprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem, majerankiem. 
Do miseczki wlać śmietanę lub jogurt, wkruszyć drożdże. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać drożdże wymieszane ze śmietaną/jogurtem, sól, miękkie masło i szybko wyrobić ciasto.
Wyrobione podzielić na 2 równe części, rozwałkować cieniutko / ok. 0,5 cm / starając się nadać kształt prostokąta. Podzielić na 20 kwadratów, na każdy nałożyć łyżeczkę kapuścianego farszu, skleić ze sobą rogi, tworząc zgrabny "pakunek / sakiewkę" ;) Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Resztę farszu wykorzystać do przygotowania pierogów. Wierzch kapuśniaczków posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać kminkiem lub majerankiem. Kapuśniaczki układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 20 min. na złoty kolor. Podawać jako dodatek do barszczu, wędlin, sałatek. Bułeczki bardzo dobrze się mrożą, można przygotować wcześniej, zamrozić zaraz po ostygnięciu. Dzięki temu, po rozmrożeniu będą jak świeże. Można odgrzewać w piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)