czwartek, 9 lipca 2015

Sernik z musem malinowym

Ostatnio było u nas TRUSKAWKOWO, więc dziś, dla urozmaicenia, sernik z musem malinowym. Jest wyśmienity - puszysty, kremowy, a jego słodycz przełamuje kwaskowaty mus. Z całym przekonaniem polecamy np. na weekendowy deser! :) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku, podajemy z naszymi modyfikacjami.



 
Składniki:

Czekoladowy spód brownie:
 - 65 g ciemnej czekolady / roztopionej /
- 65 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki

Masa serowa:
- 1 kg g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub gotowego twarogu sernikowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 100 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
- 2 łyżeczki esencji waniliowej

Mus malinowy:

- koszyczek malin
- 1 łyżka cukru / poza sezonem na świeże maliny można zastąpić je konfiturą malinową, ok. 15 łyżeczek /
- 1 łyżka octu balsamicznego / opcjonalnie /, ewentualnie sok z cytryny

Wykonanie:

Odpowiednio wcześniej wyjąć wszystkie produkty z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową. Maliny dokładnie zmiksować, następnie przetrzeć przez sito bezpośrednio do miseczki. Ziarenka z sitka wyrzucić, a pozostały w miseczce mus wymieszać z cukrem i octem balsamicznym.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem lub wysmarować spód, a z zewnątrz owinąć folią aluminiową.
W misie blendera umieścić wszystkie składniki na ciasto i zmiksować do powstania gładkiej masy. Wlać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 8 minut, aż na wierzchu powstanie skórka.
W międzyczasie zacząć przygotowywać masę serową. Do misy miksera włożyć ser, mąkę i cukier. Miksować na małych obrotach miksera, do czasu aż masa będzie gładka, przez ok. 2 minuty. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec krótko zmiksować ze śmietanką i esencją waniliową / tylko do połączenia składników /. Masę przelać delikatnie na podpieczony czekoladowy spód. Na wierzch wykładać po łyżeczce mus malinowy starając się rozprowadzić go, tzn. "kłaść" na powierzchni, a nie zanurzać go w masie serowej. Cieniutkim patyczkiem lub najlepiej wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w masie serowej, rozprowadzając mus malinowy po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki. Pozostały mus odłożyć do polania gotowych już porcji sernika.
Tortownicę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec jeszcze przez 90 minut aż wierzch sernika będzie ładnie ścięty / środek może być luźniejszy / Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin. Im sernik lepiej i dłużej schłodzony - tym lepiej. Kroić ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.



2 komentarze:

  1. ale pysznie wygląda :) chciałoby się podkraść kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje równie dobrze:) Jest prosty w przygotowaniu i naprawdę warto go upiec, bo cieszy podniebienia domowników i gości
      :)

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)