Dziś coś dla miłośników słodko-kwaśnych przekąsek :) Ogórki w zalewie musztardowej są doskonałym dodatkiem do sałatek, obiadu, na kanapkę itp. Łatwe w przygotowaniu, więc zachęcamy do skorzystania zz przepisu, który znaleźliśmy na blogu Gotowanie cieszy.
- ok. 5 kg ogórków gruntowych / im mniejsze, tym lepiej /
- po 2 kulki ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu i 1/4 łyżeczki gorczycy do każdego słoika
Zalewa:
- 1 litr wody
- 220 ml octu
- 1,5 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
Wykonanie:
Wszystkie składniki zalewy doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Umyte ogórki obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć ciasno w pionie w wyparzonych i osuszonych słoikach i wypełnić słoiki zalewą. Mocno zakręcić i pasteryzować przez 10 min. od chwili zagotowania się wody.
Z tej porcji wychodzi ok. 8 słoików o pojemności 550 ml.
* UWAGA: przed przystąpieniem do przygotowywania przetworów słoiki i wieczka należy wcześniej dokładnie umyć, wyparzyć w gorącej wodzie i osuszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)