poniedziałek, 14 grudnia 2015

Makowiec krucho-drożdżowy

Zapraszamy już dziś na pyszny makowiec, który możecie zaprosić na swój świąteczny stół, by królował pośród innych smakowitości :) Ciasto jest proste w przygotowaniu, a własnoręcznie wykonana masa makowa smakuje nieporównywalnie lepiej od tej gotowej z puszki. Można ją wykorzystać również do przygotowania np. sernika z makiem czy klasycznych bułeczek drożdżowych. Przepis znaleziony u Ewy Wachowicz.




Składniki: / na 2 makowce /

Ciasto:
- 400 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 szkl. śmietany
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego

Masa makowa:
- 500 g maku
- 1/2 l mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka marmolady
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 białko
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 100 g migdałów 
- 100 g rodzynek namoczonych w alkoholu / np. w rumie /

Wykonanie:

Mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. 
Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na ½ godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na 2 części (z podanych proporcji wyjdą 2 makowce). Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zwinąć podobnie, jak roladę / brzegi rolady dokładnie skleić, by masa podczas pieczenia nie wypłynęła /. Makowce zawinąć w pergamin / niezbyt ciasno, ponieważ ciasto jeszcze urośnie / Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut.
Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)