Kto lubi czosnek, ten nie przejdzie obojętnie obok tego niezwykle prostego w przygotowaniu i bardzo uniwersalnego sosu, który może podkręcić smak niejednej potrawy, począwszy od różnego rodzaju pieczeni, naleśników z wytrawnym farszem po placki ziemniaczane a na zwykłej kanapce skończywszy. Ostatnio podaliśmy go do placków ziemniaczanych z gulaszem węgierskim - smaki zgrały się idealnie! :)
Składniki:
- 3 łyżki
jogurtu naturalnego greckiego
- 1 ząbek
czosnku
- zioła, np.
oregano lub zioła prowansalskie
Wykonanie:
Do jogurtu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, ewentualnie sól, pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Podawać schłodzony. W zależności od potrzeb można zwiększać proporcje składników.
Wykonanie:
Do jogurtu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, ewentualnie sól, pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Podawać schłodzony. W zależności od potrzeb można zwiększać proporcje składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)