czwartek, 15 stycznia 2015

Uniwersalny sos czosnkowy

Kto lubi czosnek, ten nie przejdzie obojętnie obok tego niezwykle prostego w przygotowaniu i bardzo uniwersalnego sosu, który może podkręcić smak niejednej potrawy, począwszy od różnego rodzaju pieczeni, naleśników z wytrawnym farszem po placki ziemniaczane a na zwykłej kanapce skończywszy. Ostatnio podaliśmy go do placków ziemniaczanych z gulaszem węgierskim - smaki zgrały się idealnie! :)



Składniki:

- 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 1 ząbek czosnku
- zioła, np. oregano lub zioła prowansalskie

Wykonanie: 

Do jogurtu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, ewentualnie sól, pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Podawać schłodzony. W zależności od potrzeb można zwiększać proporcje składników.

* do sosu można dodać starty na tarce o dużych oczkach świeży ogórek, lekko odciśnięty z nadmiaru soku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)