piątek, 13 listopada 2015

Pesto z rukoli

Zostaliśmy obdarowani sporą ilością rukoli z zaufanego źródła i oprócz zastosowania w sałatkach, postanowiliśmy sporządzić z niej pesto. Do tej pory do jego przygotowania wykorzystywaliśmy bazylię, suszone pomidory, a nawet natkę pietruszki, tworząc za każdym razem inny, smakowity sos/pastę? ;) Tym razem padło na rukolę i nie zawiedliśmy się, bo wyszło bardzo smakowicie. Słoiczek aromatycznego pesto może niejednokrotnie wybawić z opresji, gdy w lodówce znajdujemy jedynie światło i dużo zimnego powietrza ;) To także dobre rozwiązanie na zabiegane dni, wystarczy ugotować makaron i pyszne, aromatyczne danie w stylu włoskim gotowe. Zrobiliśmy kilka słoiczków, poniżej podajemy proporcje na mniejszą porcję. Przepis znaleźliśmy u Agaty, za który dziękujemy :)



Składniki:

- 50 g rukoli
- 3 łyżki orzeszków ziemnych / jeśli nie mamy, to podmieniamy na włoskie /
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. oliwy
- sól morska

Wykonanie:

Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Orzeszki uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu przez ok. 5 min. / mają się lekko zezłocić, ale trzeba uważać, żeby ich nie przypalić, bo zrobią się gorzkie /. Wszystkie składniki oprócz parmezanu umieścić w misie blendera, zmiksować do połączenia składników, na koniec dodać parmezan, wymieszać.

* Uwagi: Podawać jako dodatek do makaronu, mięsa, grzanek, sałatek, kanapek itp. Tak przygotowane pesto można wymieszać ze świeżo ugotowanym makaronem lub kopytkami i pyszne danie gotowe! :) Jeśli przygotujemy większą ilość wystarczy przełożyć do czystego, wyparzonego słoika, zalać oliwą, tak, by zabezpieczyć pesto przed dopływem powietrza. Można przechowywać do kilku tygodni w ciemnym i chłodnym miejscu, choć u nas nigdy nie wytrzymało tak długo, bo zawsze szybko znika ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)