Gdy za oknem listopad a my marzymy tylko o tym, by zapaść w zimowy sen i obudzić się dopiero na Wiosnę, warto wykrzesać z siebie odrobinę energii, by niewielkim nakładem sił przygotować coś pysznego. Nasza propozycja na dziś to puszyste, pachnące cynamonem, zwieńczone jogurtowym lukrem i orzechami ciasto marchewkowe - w obowiązkowym duecie z kubkiem gorącej kawy lub herbaty:) Robi się błyskawicznie i jeszcze szybciej zajada. Z takim smakołykiem i jesień nie straszna! Za przepis dziękujemy Magdzie :) Ciasto pojawia się na specjalne życzenie A.;) Smacznego!
Składniki:
* składniki odmierzane szklanką o poj. 200 ml
Ciasto:
- 2
szklanki marchwi startej na tarce o grubych oczkach / tj. mniej więcej 6-7
nie za dużych marchewek /
- 4 całe
jajka
- 1 i 1/2
szklanki cukru
- 2
szklanki mąki pszennej (np. 500 lub 650, może być też tortowa) lub
orkiszowej
- 1
szklanka oleju roślinnego
- 1
łyżeczka sody oczyszczonej
- 4
łyżeczki cynamonu / można podmienić część lub większość cynamonu na kakao np. 1 łyżeczka
cynamonu i 3 łyżeczki kakao (lub 2+2) /
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki
gęstego jogurtu naturalnego
- łuskane
orzechy włoskie do dekoracji
Wykonanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odmierzyć 2 solidnie
wypełnione szklanki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i przyprószyć np.
tartą bułką.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, zanim się rozgrzeje ciasto będzie
gotowe:)
Do miski wbić jajka i dodać cukier. Zmiksować, aż jajka staną się
puszyste, zwiększą objętość i wyraźnie pojaśnieją. Wtedy dosypać mąkę i
zmiksować, jednocześnie dolewając olej. Następnie dodać sodę i cynamon, zmiksować. Na koniec dołożyć startą marchew, wymieszać łyżką, aż dobrze połączy się z ciastem.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawić do
rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec na drugiej półce od dołu w funkcji
grzanie góra-dół przez ok. 40 minut. Pod koniec sprawdzić patyczkiem,
jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i
zostawić do ostygnięcia.
Kiedy ostygnie przygotować lukier. Do miski wsypać cukier puder, dodać jogurt (stopniowo) i wymieszać na gęsty
lukier. Polać nim ostudzone ciasto, rozprowadzić równą warstwą na całej powierzchni i
ułożyć dekoracyjnie orzechy włoskie. Zaczekać, aż lukier zastygnie i gotowe.
Można porcjować i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)