czwartek, 13 listopada 2014

Puszyste ciasto marchewkowe z jogurtowym lukrem i orzechami

Gdy za oknem listopad a my marzymy tylko o tym, by zapaść w zimowy sen i obudzić się dopiero na Wiosnę, warto wykrzesać z siebie odrobinę energii, by niewielkim nakładem sił przygotować coś pysznego. Nasza propozycja na dziś to puszyste, pachnące cynamonem, zwieńczone jogurtowym lukrem i orzechami ciasto marchewkowe - w obowiązkowym duecie z kubkiem gorącej kawy lub herbaty:) Robi się błyskawicznie i jeszcze szybciej zajada. Z takim smakołykiem i jesień nie straszna! Za przepis dziękujemy Magdzie :) Ciasto pojawia się na specjalne życzenie A.;) Smacznego!



Składniki:

* składniki odmierzane szklanką o poj. 200 ml

Ciasto:

- 2 szklanki marchwi startej na tarce o grubych oczkach / tj. mniej więcej 6-7 nie za dużych marchewek /
- 4 całe jajka 
- 1 i 1/2 szklanki cukru 
- 2 szklanki mąki pszennej (np. 500 lub 650, może być też tortowa) lub orkiszowej 
- 1 szklanka oleju roślinnego 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- 4 łyżeczki cynamonu / można podmienić część lub większość cynamonu na kakao np. 1 łyżeczka cynamonu i 3 łyżeczki kakao (lub 2+2) / 

Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 

- łuskane orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odmierzyć 2 solidnie wypełnione szklanki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i przyprószyć np. tartą bułką.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, zanim się rozgrzeje ciasto będzie gotowe:)
Do miski wbić jajka i dodać cukier. Zmiksować, aż jajka staną się puszyste, zwiększą objętość i wyraźnie pojaśnieją. Wtedy dosypać mąkę i zmiksować, jednocześnie dolewając olej. Następnie dodać sodę i cynamon, zmiksować. Na koniec dołożyć startą marchew, wymieszać łyżką, aż dobrze połączy się z ciastem.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec na drugiej półce od dołu w funkcji grzanie góra-dół przez ok. 40 minut. Pod koniec sprawdzić patyczkiem, jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Kiedy ostygnie przygotować lukier. Do miski wsypać cukier puder, dodać jogurt (stopniowo) i wymieszać na gęsty lukier. Polać nim ostudzone ciasto, rozprowadzić równą warstwą na całej powierzchni i ułożyć dekoracyjnie orzechy włoskie. Zaczekać, aż lukier zastygnie i gotowe. Można porcjować i podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)