poniedziałek, 6 października 2014

Kolorowa sałatka z kurczakiem

Ależ u nas dziś "kurczakowo"! ;) Na obiad robiliśmy prezentowanego już kiedyś kurczaka w cieście francuskim a ponieważ porcja mięsa była dość spora, został nam kawałek do zagospodarowania. Tak przygotowany kurczak świetnie smakuje z sałatką, więc w kilka chwil powstała taka oto kolorowa i bardzo smaczna wariacja:



Składniki: 
/ podajemy przykładowe proporcje, bo jak to sałatka - daje szerokie pole do eksperymentowania ze składnikami i proporcjami ;) /

- kawałek piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek lub olej + ulubione przyprawy do zamarynowania mięsa
- 2-3 garści świeżego szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 świeżej papryki / u nas czerwona /
- 3 plastry sera feta

Sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy / u nas sarepska /
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie

Wykonanie:

Mięso pokroić na małe kawałki, wymieszać z oliwą/olejem i przyprawami, odstawić pod przykryciem do lodówki. Szpinak umyć i osuszyć, jeśli liście są duże, można porwać na mniejsze kawałki. Ser pokroić w kostkę, dodać pokrojone pomidorki, paprykę. Mięso krótko podsmażyć, ostudzone dodać do sałatki. Wymieszać składniki na sos, na końcu cienką strużką wlać oliwę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem, ewentualnie doprawić ziołami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)