niedziela, 12 października 2014

Bułeczki maślane

Wspaniały pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację! Niezawodne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, z dżemem, miodem lub masłem.... To smak takich babcinych bułeczek z "tamtych lat", a zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia po prostu rzuca na kolana ;)
Przepis z towarzyszącej nam ostatnio książki Kulinarne ABC




Składniki:

- 100 g cukru
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka / nie może być gorące! /
- 2 żółtka
- 60 g masła miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej

Wykonanie:

Do miski wkruszyć drożdże, dodać podgrzane mleko, cukier, cukier waniliowy, wymieszać, odstawić pod przykryciem na kilka minut. Dodać żółtka, pokrojone na kawałki masło, mąkę i wyrobić na gładkie ciasto / można skorzystać z miksera z końcówkami do ciasta /. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko zagnieść, rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Foremką o średnicy 8 cm / u nas kubek / wycinać krążki, uformować bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Bułeczki posmarować pozostałem białkiem, odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Piec 20-25 min. w temp. 180-200 st. / w zależności od piekarnika, u nas 190 st. / Podawać po ostudzeniu.

* Wskazówka: 
 Bułeczki można przed włożeniem do piekarnika posypać z kruszonką.
- 70 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Powyższe składniki zagnieść na kruszonkę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)