wtorek, 21 października 2014

Ryż czosnkowy z duszonymi warzywami

Szukaliśmy pomysłu na inny niż zwykle dodatek do dania głównego. Postanowiliśmy poeksperymentować ze składnikami, które akurat mieliśmy w domu. Ugotowany wcześniej ryż, warzywa, kawałek dobrej kiełbaski i tak to, co miało być dodatkiem, stało się daniem głównym :)  Dorzuciliśmy tylko kilka pomidorków koktajlowych i całość zgrała się idealnie, tworząc naprawdę smakowitą mieszankę! 
Ps. jeśli pominiemy kiełbasę, otrzymamy danie wegetariańskie, dlatego wstawiamy również do tej kategorii ;)



Składniki:

- 1 szk. ryżu
- 2 szkl. wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- sól
- szczypta soli

- 1/2 laski kiełbasy wiejskiej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 młodej cukinii / może być też starsza, ale wtedy trzeba /
- 1 puszka kukurydzy
- natka pietruszki
- ulubione zioła / u nas czubryca zielona i zioła prowansalskie /

Wykonanie:

W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypać surowy ryż, dokładnie wymieszać, żeby każde ziarenko pokryło się oliwą, dolać wrzącą wodę, sól, cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 15 min. / nie podnosząc ani razu pokrywki / Po tym czasie skręcić płomień i pozostawić na 10 min. / bez podnoszenia pokrywki! Ryż dochodzi w parze /.
W międzyczasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju kiełbasę pokrojoną w półplasterki, gdy się zrumieni, dodać pokrojone warzywa: cebulę, paprykę, cukinię, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, odsączoną kukurydzę. Jeśli warzywa puszczą mało soku, można podlać niewielką ilością wody. Do podduszonych warzyw dodać ugotowany ryż, połączyć składniki, poddusić chwilę, doprawić do smaku solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Posypać natką pietruszki. Podawać jako dodatek lub samodzielne danie.

* ryż przygotowany sposobem Magdy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)