niedziela, 19 października 2014

Bułeczki z serem

Pozostając w klimacie drożdżowych wypieków, zapraszamy na pyszne bułeczki z serem, które zyskały rangę "babcinych", co dla nas oznacza Najlepszych, bo przypominających ukochane smaki z dzieciństwa.... O niebo lepsze od kupnych i z taką ilością nadzienia, jaka nam się tylko zamarzy / czyt. DUŻO sera ;) / To tylko jeden z wielu argumentów przemawiających za upieczeniem własnych drożdżówek - sami regulujemy ilość nadzienia, więc możemy "użyć sobie" do woli / nie to, co w sklepowych - farszu jak na lekarstwo ;) / A ten zapach unoszący się w całym mieszkaniu.... A więc do dzieła! Przepis z książki Kulinarne ABC



Składniki:

Ciasto:
- 220 ml ciepłego mleka / nie może być gorące! /
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g maki pszennej + 2 duże łyżki / opcjonalnie /
- 80 g masła, miękkiego, w kawałkach
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli

Masa serowa:
- 1 jajko
- 60-80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 g twarogu, pokruszonego
- 100 g gęstej śmietany 12 %  / u nas jogurt naturalny typu greckiego /

Wykonanie:

Do miski wkruszyć drożdże, dodać podgrzane mleko, cukier, wymieszać, odstawić pod przykryciem na kilka minut. Dodać mąkę, pokrojone na kawałki masło, jajko, sól i wyrobić na gładkie ciasto / można skorzystać z miksera z końcówkami do ciasta /. Jeżeli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 duże łyżki mąki i wyrabiać dalej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko zagnieść, uformować wałek, podzielić go na 14 części, z każdej uformować placuszki o średnicy 8-10 cm, ułożyć na przygotowanej blasze, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
Do misy blendera wlać jajko, dodać cukier i cukier waniliowy, utrzeć na puszystą masę. Dodać twaróg, śmietanę / jogurt, zmiksować na gładką masę.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową,  ciasto wokół nadzienia posmarować białkiem, piec ok. 20 min.
Podawać po ostudzeniu.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)