Składniki:
/ podajemy przykładowe proporcje, bo jak to
sałatka - daje szerokie pole do eksperymentowania ze składnikami i proporcjami
;) /
- kawałek piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek lub olej + ulubione przyprawy do
zamarynowania mięsa
- 2-3 garści świeżego szpinaku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 świeżej papryki / u nas czerwona /
- 3 plastry sera feta
Sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy / u nas sarepska /
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mięso pokroić na małe kawałki, wymieszać z
oliwą/olejem i przyprawami, odstawić pod przykryciem do lodówki. Szpinak umyć
i osuszyć, jeśli liście są duże, można porwać na mniejsze kawałki. Ser pokroić w
kostkę, dodać pokrojone pomidorki, paprykę. Mięso krótko podsmażyć, ostudzone dodać do sałatki. Wymieszać
składniki na sos, na końcu cienką strużką wlać oliwę i mieszać do uzyskania
jednolitej konsystencji. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem, ewentualnie doprawić ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)