czwartek, 12 listopada 2015

Biszkopt z masą śmietankowo-truskawkową

Kto powiedział, że jak jesień, to tylko szarlotka? I choć bardzo lubimy jabłka zatopione pod kruchym ciastem, to niech odskocznią dziś będzie coś wyjątkowo "niejesiennego". Przy obecnie panującej aurze za oknem warto przypomnieć sobie smak lata....  A nic nie przypomina go nam tak bardzo jak soczyste truskawki! :) Tych, którzy już tęsknią za słońcem i sezonowymi owocami, może zainteresować poniższe ciasto, do upieczenia którego serdecznie zapraszamy! Jeśli tylko przezornie przygotowaliście się na zimę, mrożąc np. truskawki, sięgnijcie do tego przepisu! W sezonie oczywiście sięgamy po świeże owoce ;) Inspirację znaleźliśmy u Oli, poniżej przedstawiamy wersję z naszymi modyfikacjami.





* składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml

Składniki:

Biszkopt:
- 3 duże jajka 
- 1/3 szkl. cukru 
- 1/3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Masa truskawkowa:
- 1/2 kg mrożonych truskawek 
- 3/4 szklanki wody 
- 1/2 szkl. cukru / jeśli truskawki są słodkie, cukier można pominąć lub dosłodzić do smaku /
- 2 galaretki truskawkowe 
- 2 budynie śmietankowe 

Bita śmietana:
- 330 ml śmietany 30% 
- 1-2 łyżki cukru pudru / ilość cukru według uznania /
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- ¼ szkl. zimnej wody
- 1 łyżka esencji waniliowej / opcjonalnie /

Dodatkowo:
- ok. 200 g maślanych herbatników

Wykonanie:

Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 24 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić olejem i posypać bułką tartą. Ubić białka ze szczyptą soli, gdy będą już sztywne, stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dopóki się nie rozpuści. Na niskich obrotach dodawać po jednym żółtku, zmiksować. Gdy całość będzie już połączona, stopniowo dodawać przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć blaszki, wstawić do rozgrzanego do 170 st. C piekarnika. Piec ok. 15 min. do lekkiego zrumienienia. Po przestudzeniu oderwać pergamin i przewrócić biszkopt na druga stronę. 

Masa truskawkowa: Do garnka wlać wodę, dodać zamarznięte truskawki i dusić aż zmiękną. Następnie zmiksować blenderem na mus, wsypać galaretki i budynie, wymieszać. Na tym etapie ocenić, czy konieczne jest dodanie cukru. Gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje i zacznie delikatnie bulgotać. Wystudzić. Gdy masa częściowo stężeje, wylać ją na biszkopt i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Bita śmietana: Śmietana i naczynie, w którym będzie ubijana, powinno być dobrze schłodzone. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać wodą, zamieszać. Szklankę zanurzyć w naczyniu z gorącą wodą, dzięki czemu żelatyna dokładnie się rozpuści. Schłodzoną śmietanę zmiksować na wysokich obrotach, gdy zgęstnieje dodać cukier puder, sok z cytryny, esencję waniliową. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę ubitej śmietany. Wymieszać dokładnie, by masa z żelatyną była gładka, bez grudek i dobrze rozprowadzona, po czym delikatnie połączyć z resztą ubitej śmietany. Ubijać tylko do połączenia składników, żeby śmietana się nie zważyła. Cześć bitej śmietany odłożyć do dekoracji / 3-4 łyżki /. Resztę wyłożyć na masę truskawkową. Herbatniki ułożyć na śmietanie. Wierzch udekorować za pomocą szprycy odłożoną śmietaną. Przechowywać w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)