Jest Rocznica, więc i tort musi się pojawić :) Nasza przygoda z blogowaniem rozpoczęła się dokładnie rok temu :) Pomysł siedział w naszych głowach już od dłuższego czasu, aby 29 stycznia 2014 r. zaowocować pierwszym postem. Zapraszamy na kawał dobrego ciacha z okazji pierwszych urodzin Narzeczonych w kuchni.pl. Dziękujemy za Obecność Wszystkim naszym Wirtualnym Gościom i zachęcamy do kolejnych odwiedzin. Ogromną radość sprawia nam dzielenie się tym naszym małym kulinarnym światem :)
Składniki:
Biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka kokosowa:
- 4 białka
- 3/4 szkl. cukru
- 200 g wiórek kokosowych
- szczypta soli
- bułka tarta do posypania tortownicy
Masa orzechowa:
- 2 i 1/2 szkl. mielonych orzechów
- 1/2 szkl. mleka
- 2/3 szkl. cukru
- kostka masła / 200 g /
Wykonanie:
Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Orzechy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszać małymi porcjami do ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut / lub dłużej, do tzw. suchego patyczka /
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut / lub dłużej, do tzw. suchego patyczka /
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je / w
formie / na podłogę. / Nie oddzielać brzegów ciasta od formy, dzięki temu biszkopt nie opadnie /. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.
Wkładka kokosowa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić ją i posypać bułką tartą. Wyłożyć pianę kokosową.
Piec w temperaturze 180ºC około 20 minut / wierzch ciasta powinien lekko się zezłocić /. Wyjąć z formy, odkleić papier i zostawić do ostygnięcia.
Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem, zalać nim orzechy, odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzonych orzechów. Miksować do otrzymania puszystego kremu.
Krem podzielić na 2 części / z czego odłożyć część kremu do wysmarowania boków tortu i dekoracji
/.
Przełożenie ciasta:
biszkopt orzechowy + krem orzechowy + wkładka kokosowa + krem orzechowy + biszkopt orzechowy + polewa czekoladowa
* odłożoną resztą kremu wysmarować boki, za pomocą szprycy ozdobić wierch tortu,
obłożyć wiórkami kokosowymi lub zmielonymi / posiekanymi orzechami /
płatkami migdałowymi.
* można skorzystać z przepisu na polewę, którą prezentowaliśmy przy okazji tortu czekoladowego ze śliwkami
Wszystkiego Najlepszego! Oby kolejny rok obfitował w pomysły i chęci do przygotowywania pyszności. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Jesteś naszym Najwierniejszym Widzem :)
Usuń