Smaczna, nie za słodka i mocno jabłkowa tarta z orzechowym akcentem to dobry sposób na wykorzystanie jabłek i zaspokojenie ochoty na coś słodkiego do popołudniowej kawy czy herbaty. Zapach pieczonych jabłek z cynamonem mógłby towarzyszyć nam codziennie, bo chyba nigdy nie znudzi się nam to połączenie! ;)
Składniki:
Ciasto:
- 70 g zimnego masła + dodatkowa porcja do
natłuszczenia formy
- 150 g maki pszennej + dodatkowa porcja do
natłuszczenia formy
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 50 ml wody
Nadzienie:
- 1 kg jabłek, np. reneta
- garść drobno posiekanych orzechów laskowych lub
włoskich
- 30 g cukru
- cynamon do smaku
- 50 g masła
Wykonanie:
Formę do tarty lub tortownicę o średnicy 22-23 cm
natłuścić masłem i posypać mąką. Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem na
stolnicy i zagnieść szybko ciasto. Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować
ciasto na placek o średnicy nieco większej niż dno formy. Tak przygotowanym
ciastem wyłożyć natłuszczone dno i boki formy, ponakłuwać widelcem, posypać siekanymi orzechami,
odstawić do lodówki. Przygotować nadzienie. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i
usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w cienkie plasterki i ułożyć
na wierzch ciasta, tworząc wzór rozety. Całość posypać cukrem i cynamonem, na
wierzch ułożyć małe kawałki masła. Włożyć do rozgrzanego do 200 st. C
piekarnika, piec ok. 30-35 min., aż jabłka nabiorą złotego koloru. Podawać na
zimno lub ciepło.
* ciasto można również przygotować w blenderze z miską
* ciasto można również przygotować w blenderze z miską
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)