SEZON RABARBAROWY uważamy za otwarty! Zamierzamy czerpać z niego pełnymi garściami :) Jako pierwsze na stół wjeżdża pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto - nawet dla początkujących. Większą jego część pochłonęliśmy już za pierwszym podejściem, kiedy było jeszcze ciepłe ;) Zniknęło w mgnieniu oka.
Przepis pochodzi z bloga Talerz pokus.tv
Ps. najlepiej smakuje "na powietrzu", wśród śpiewu ptaków, bo przecież MAJ to Najpiękniejsza pora roku!
Składniki:
- 400 g
rabarbaru
- 5 jajek
- 1 szk.
cukru
- 1 szk.
mąki pszennej
- ½ szk.
mąki ziemniaczanej
- 250 g
masła
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- sól
- masło,
bułka tarta do wysmarowania blachy
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło i odstawić je do wystudzenia.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Do żółtek dodać cukier i miksować, aż
powstanie gęsty kogel-mogel. Biała ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do
żółtek dodać ostudzone masło, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do
pieczenia i ubitą pianę, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do blachy wysmarowanej masłem i
wysypanej bułką tartą / u nas 40 x 24 cm
/. Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar, który w trakcie pieczenia
zatopi się w cieście.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 - 50
minut. Po wystygnięciu posypać je cukrem pudrem.
Jeśli lubicie bardzo wysokie ciasta to upieczcie je w
mniejszej formie, kilka minut dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)