niedziela, 11 maja 2014

Puszyste ciasto z rabarbarem

SEZON RABARBAROWY uważamy za otwarty! Zamierzamy czerpać z niego pełnymi garściami :) Jako pierwsze na stół wjeżdża pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto - nawet dla początkujących. Większą jego część pochłonęliśmy już za pierwszym podejściem, kiedy było jeszcze ciepłe ;) Zniknęło w mgnieniu oka.
Przepis pochodzi z bloga Talerz pokus.tv
Ps. najlepiej smakuje "na powietrzu", wśród śpiewu ptaków, bo przecież MAJ to Najpiękniejsza pora roku!



Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 5 jajek
- 1 szk. cukru
- 1 szk. mąki pszennej
- ½ szk. mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- masło, bułka tarta do wysmarowania blachy
 
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło i odstawić je do wystudzenia. Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Do żółtek dodać cukier i miksować, aż powstanie gęsty kogel-mogel. Biała ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać ostudzone masło, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ubitą pianę, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą / u nas 40 x 24 cm /.  Na wierzchu ułożyć pokrojony rabarbar, który w trakcie pieczenia zatopi się w cieście.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 - 50 minut. Po wystygnięciu posypać je cukrem pudrem.
Jeśli lubicie bardzo wysokie ciasta to upieczcie je w mniejszej formie, kilka minut dłużej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)