Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz Ulubione.
Składniki:
- 500 g spaghetti
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 główka czosnku
- parmezan
- natka pietruszki
- 1 ostra papryczka / ponieważ nie mieliśmy, dodaliśmy
szczyptę chili w proszku /
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku / al dente /
wg przepisu na opakowaniu. Czosnek pokroić w kostkę. Papryczkę przekroić na
pół, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać
oliwę, wrzucić czosnek. Wymieszać i lekko podsmażyć / nie za długo, żeby
czosnek nie zrobił się gorzki /. Dodać ostrą papryczkę i smażyć jeszcze przez
chwilę na wolnym ogniu / tym razem nie mieliśmy świeżej papryczki, więc zastąpiliśmy ją chili w proszku, jednak świeża ma bardziej wyrazisty smak i ładniej prezentuje się w daniu, wnosząc do niego czerwony akcent :) / .
Makaron odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i
przełożyć na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Wymieszać - aromatyczna
oliwa powinna pokryć cały makaron. Na talerzu posypać tartym parmezanem i
posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)