Po raz kolejny sięgamy do tego sprawdzonego przepisu. Zimową porą, gdy zatęskniliśmy za ciastem owocowym, wykorzystaliśmy do niego jabłka i w tejże odsłonie również bardzo nam smakowało / klik /. Tym razem w lekkiej, budyniowej piance zatopił się wszechobecny teraz rabarbar. Ciasto znikło tak szybko, że udało się zrobić zdjęcie tylko ostatniemu kawałkowi;) Z niecierpliwością czekamy na truskawki, maliny i jagody, które wykorzystywaliśmy do tego przepisu w zeszłym sezonie. Z pewnością te wersje również się tutaj pojawią :) A tymczasem niebiańska rozkosz dla podniebienia z rabarbarem, POLECAMY!
Przepis pochodzi od Majany
Inne odsłony tego ciasta:
1) z truskawkami
2) z malinami
3) z jabłkami
Przepis pochodzi od Majany
Inne odsłony tego ciasta:
1) z truskawkami
2) z malinami
3) z jabłkami
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej / może być również mąka krupczatka /
- 250 g masła lub margaryny / schłodzone /
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Wykonanie:
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko
przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze
190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) / u nas 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
- 500 g rabarbaru
- cukier puder do oprószenia
- 500 g rabarbaru
- cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu
na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier
wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli
wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się
rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i
ułożyć gęsto rabarbar, za pomocą łopatki lekko wepchnąć go w
pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temp. 190 stopni C przez ok. ok.40 min. Wyjąć, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)