Ze spontanicznego połączenia kilku
warzyw wyszła nam bardzo smaczna surówka - dodatek do obiadu albo
przekąska z kromką chleba :) Lubimy, gdy na talerzu jest dużo kolorów, a
w tej surówce z pewnością ich nie brakuje! Dodatek prażonego
słonecznika nadaje ciekawy, lekko orzechowy posmak. Łatwa - szybka -
zdrowa i przede wszystkim smaczna :)
Składniki:
- kapusta pekińska
- 2 marchewki
- 2 ogórki (świeże)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 łyżek słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego / u nas grecki /
- sól szałwiowa / przepis tutaj / klik / lun zwykła
- pieprz
- szczypta cukru
Wykonanie:
Słonecznik
uprażyć na suchej patelni aż delikatnie się zrumieni, odstawić do
ostygnięcia. Kapustę posiekać, marchewki zetrzeć na tarce o dużych
oczkach, ogórki pokroić w grubą kostkę, dodać odsączoną z zalewy
kukurydzę, koperek, szczypiorek, wystudzone ziarna słonecznika / odłożyć część do posypania po wierzchu /, jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)