środa, 7 maja 2014

Domowa szynka z nutą szałwii

W tym roku przed świętami postanowiliśmy przygotować po raz pierwszy własną, domową szynkę. Ponieważ nie mamy wędzarni, zdecydowaliśmy się na taką, którą można przygotować w piekarniku. Skorzystaliśmy z receptury znalezionej na gotuj.skutecznie.tv. Eksperyment zakończył się sukcesem:) Okazuje się, że niewiele trzeba, aby cieszyć się pyszną, domową wędliną. Pracy przy tym niewiele, a efekt wyśmienity!



Czas przygotowania: 5-10 minut pracy własnej + minimum 12 godzin na marynowanie w lodówce + 1-1,5 godziny pieczenia (zależy od wagi mięsa)
/proporcje na ok. 1kg szynki/

Składniki:

- ok. 1 kg szynki wieprzowej – najlepiej w jednym zwartym kawałku tzw. „kulka”, ale jeśli takiej nie mamy, to obwiązanie sznurkiem i tak nada mięsu ładny kształt
/ w prezentowanej wersji: 800 g /
- 2-3 łyżeczki soli szałwiowej – sposób jej przygotowania tutaj/klik
- sznurek wędliniarski lub siatka masarska / jeśli nie mamy, to kilkukrotnie złożona biała nić krawiecka /

Wykonanie:

Jeśli jeszcze nie mamy soli szałwiowej, to zaczynamy od jej przygotowania – kilka minut i będzie gotowa;)

Mięso umyć i osuszyć, po czym starannie natrzeć solą – przyprószyć dość obficie z każdej strony i dość długo i starannie wmasować sól w szynkę.
Następnie mięso obwiązać sznurkiem wędliniarskim lub włożyć w siatkę masarską. Można pominąć ten etap i upiec bez obwiązania, ale wówczas szynka nie będzie miała takiego ładnego kształtu.
Tak przygotowaną szynkę wstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 12 godzin (można dłużej np. na 1 dobę), by dobrze przeszło przyprawą. Godzinę przed pieczeniem wyjąć szynkę z lodówki, by złapała trochę temperatury pokojowej.
Następnie rozgrzać piekarnik do 110 st. C i do rozgrzanego wstawić szynkę.
WAŻNE: W zależności od tego czy mamy szynkę rozmrażaną czy świeżą, postępujemy nieco inaczej:
- jeśli rozmrażana, to najpierw należy ja opiec, by zamknąć pory mięsa albo obsmażyć szynkę na patelni albo wstawić do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na 15 minut, po czym zmniejszyć grzanie do 110 st. C i piec do końca w tej niskiej temperaturze;
- jeśli świeża (w sensie NIE-rozmrożona), to od razu wstawić do 110 st. C i piec tak do końca.
Piec na drugiej półce od dołu, w funkcji grzanie góra-dół, cały czas pod przykryciem. W prezentowanej wersji jest to szynka świeża /, pieczona zatem cały czas w 110 st. C.
Jeśli chodzi o czas pieczenia, to należy trzymać się zasady: na każdy kilogram szynki pieczonej w 110 st. C przypada 1 godzina i 45 minut. W naszym przypadku: szynka o wadze 0,8 kg, czyli piekliśmy 1 godzinę i 30 minut.
Po tym czasie wyłączyć grzanie, jeszcze gorącą szynkę od razu przełożyć do folii aluminiowej i szczelnie owinąć, nawet dwukrotnie. Zostawić do całkowitego wystygnięcia i wtedy wstawić do lodówki. Dopiero porządnie schłodzoną odwinąć i kroć.
Podawać na zimno jako domową wędlinę – do pieczywa, jajecznicy, sałatek lub pokroić w grubsze plastry, podgrzać (patelnia, piekarnik, itp.) i podać na ciepło np. z ulubionym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)