W tym roku przed świętami postanowiliśmy przygotować po raz pierwszy własną, domową szynkę. Ponieważ nie mamy wędzarni, zdecydowaliśmy się na taką, którą można przygotować w piekarniku. Skorzystaliśmy z receptury znalezionej na gotuj.skutecznie.tv. Eksperyment zakończył się sukcesem:) Okazuje się, że niewiele trzeba, aby cieszyć się pyszną, domową wędliną. Pracy przy tym niewiele, a efekt wyśmienity!
Czas
przygotowania: 5-10
minut pracy własnej + minimum 12 godzin na marynowanie w lodówce + 1-1,5
godziny pieczenia (zależy od wagi mięsa)
/proporcje na ok. 1kg szynki/
/proporcje na ok. 1kg szynki/
Składniki:
- ok. 1 kg szynki wieprzowej – najlepiej w jednym zwartym kawałku tzw.
„kulka”, ale jeśli takiej nie mamy, to obwiązanie sznurkiem i tak nada mięsu
ładny kształt
/ w prezentowanej wersji: 800 g /
/ w prezentowanej wersji: 800 g /
- 2-3 łyżeczki soli szałwiowej – sposób jej przygotowania tutaj/klik
- sznurek wędliniarski lub siatka masarska / jeśli nie mamy, to kilkukrotnie
złożona biała nić krawiecka /
Wykonanie:
Jeśli jeszcze nie mamy soli szałwiowej, to zaczynamy od jej przygotowania – kilka minut i będzie gotowa;)
Mięso umyć i osuszyć, po czym starannie natrzeć solą – przyprószyć dość
obficie z każdej strony i dość długo i starannie wmasować sól w szynkę.
Następnie mięso obwiązać sznurkiem wędliniarskim lub włożyć w siatkę
masarską. Można pominąć ten etap i upiec bez obwiązania, ale wówczas szynka nie
będzie miała takiego ładnego kształtu.
Sposób na obwiązanie mięsa tutaj: http://gotuj.skutecznie.tv/2013/12/jak-obwiazac-mieso-sznurkiem-wedliniarskim/
Tak przygotowaną szynkę wstawić pod przykryciem do lodówki na minimum 12
godzin (można dłużej np. na 1 dobę), by dobrze przeszło przyprawą. Godzinę
przed pieczeniem wyjąć szynkę z lodówki, by złapała trochę temperatury
pokojowej.
Następnie rozgrzać piekarnik do 110 st. C i do rozgrzanego wstawić szynkę.
WAŻNE: W zależności od tego czy mamy
szynkę rozmrażaną czy świeżą, postępujemy nieco inaczej:
- jeśli rozmrażana, to najpierw należy ja opiec, by zamknąć pory mięsa albo obsmażyć szynkę na patelni albo wstawić do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na 15 minut, po czym zmniejszyć grzanie do 110 st. C i piec do końca w tej niskiej temperaturze;
- jeśli świeża (w sensie NIE-rozmrożona), to od razu wstawić do 110 st. C i piec tak do końca.
- jeśli rozmrażana, to najpierw należy ja opiec, by zamknąć pory mięsa albo obsmażyć szynkę na patelni albo wstawić do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na 15 minut, po czym zmniejszyć grzanie do 110 st. C i piec do końca w tej niskiej temperaturze;
- jeśli świeża (w sensie NIE-rozmrożona), to od razu wstawić do 110 st. C i piec tak do końca.
Piec na drugiej półce od dołu, w funkcji grzanie góra-dół, cały czas pod
przykryciem. W prezentowanej wersji jest to szynka świeża /, pieczona zatem
cały czas w 110 st. C.
Jeśli chodzi o czas pieczenia, to należy trzymać się zasady: na każdy
kilogram szynki pieczonej w 110 st. C przypada 1 godzina i 45 minut. W naszym
przypadku: szynka o wadze 0,8 kg, czyli piekliśmy 1 godzinę i 30 minut.
Po tym czasie wyłączyć grzanie, jeszcze gorącą szynkę od razu przełożyć do
folii aluminiowej i szczelnie owinąć, nawet dwukrotnie. Zostawić do całkowitego
wystygnięcia i wtedy wstawić do lodówki. Dopiero porządnie schłodzoną odwinąć i
kroć.
Podawać na zimno jako domową wędlinę – do pieczywa, jajecznicy, sałatek lub
pokroić w grubsze plastry, podgrzać (patelnia, piekarnik, itp.) i podać na
ciepło np. z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)