wtorek, 22 września 2015

Cukinia z cebulką i i kiełbasą

Uwielbiamy cukinię i gdy sezon na nią, czerpiemy "pełnymi garściami";) W połączeniu z cebulką, czosnkiem, aromatyczną kiełbasą i jajkami zamienia się w sycące śniadanie lub podwieczorek. To coś w rodzaju jajecznicy, z tym że jajka nie są tu w roli głównej, bo na pierwszym plan wysuwają się dodatki. Do tego kromka świeżego chleba z masłem i uczta gotowa!



Składniki:

- 1 młoda cukinia / ok. 350-400 g /
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g dobrej gatunkowo kiełbasy
- 1 łyżka masła / u nas klarowane /
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- parmezan lub inny ulubiony ser

Wykonanie:

Kiełbasę pokroić w półplasterki, cukinię w dużą kostkę / nasza była młoda, bez pestek, więc użyliśmy ze skórką /. Cebulę pokroić w drobną kostkę, poddusić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kiełbasę, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną cukinię, dusić do czasu, gdy cukinia lekko zmięknie, ale nadal będzie jędrna. Jajka roztrzepać z solą  i pieprzem, wlać na patelnię, dokładnie wymieszać i smażyć do momentu, gdy jajka się zetną. Posypać parmezanem, podawać na gorąco z pieczywem.



2 komentarze:

  1. revelka, pare przepisow sprawdzilam, pyszne

    Lil

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, cieszymy się, że smakowało :) Cieszy nas ten komentarz, każdy odzew ze strony Czytelników jest dla nas motywacją do dalszych działań.
      Pozdrawiamy :)

      Usuń

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)