czwartek, 22 października 2015

Tagliatelle z kurczakiem w winnym sosie śmietanowo-porowym

Na zabiegane dni warto mieć w zanadrzu kilka pomysłów na szybkie w przygotowaniu dania, aby po przeglądzie zawartości lodówki już 30 minut od startu można było cieszyć się pysznym, gorącym posiłkiem. Jednym z nich jest prezentowany dziś filet z kurczaka w bardzo aromatycznym sosie śmietanowym, który podaliśmy na makaronie tagliatelle. Przepis znaleziony na blogu Gotuję, bo lubię, podajemy z naszymi modyfikacjami.




Składniki:

- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 młody por
- 1 ząbek czosnku
- 3 pełne łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina
- 250 ml śmietany kremówki 36% / u nas 30 % /
- 80 g serka topionego ementalera / podmieniliśmy na cheddar /
- 1 szczypta tymianku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- 300 g tagliatelle

Wykonanie:

Mięso natrzeć solą, pieprzem i obsmażyć na rumiano na oliwie / u nas patelnia grillowa /. Ogień pod patelnią nie powinien być zbyt duży, aby mięso w środku nie było surowe a wierzch mięsa mocno spalony. Pokroić pora w cieniutkie plasterki i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę ok. 5 min. cały czas mieszając. Następnie włączyć możliwie największy ogień i dolać wino. Sporo wina od razu odparuje, ale gotować jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając / po ok. 5 min. po winie nie powinno być już śladu, zostanie jedynie sam jego smak /. Dodać gałkę, tymianek, kremówkę i ser. Sos wymieszać na tyle intensywnie, by ser się rozpuścił, gotować go ok. 5 min. na małym ogniu. Na koniec doprawić go do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorący makaron ułożyć na talerzu, wyłożyć porcję sosu, oraz gotową pierś. Podać póki gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)