czwartek, 10 kwietnia 2014

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem

Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami, więc mimo ostatniego zabiegania z przyczyn "remontowo-budowlanych" / stąd mały zastój z nowymi wpisami ;) / zaczęliśmy kompletować świąteczne menu. Mamy już kilka pomysłów, jednym z nich jest pyszna zupa chrzanowa i dziś była próba generalna - zupa wyszła wyśmienita i zdała egzamin, plasując się tym samym w czołówce planowanych wielkanocnych potraw :) Z pewnością będziemy ją serwować nie tylko na święta, bo nie można przecież czekać cały rok na takie pyszne jedzonko! A przynajmniej my nie oprzemy się takiej pokusie ;) Za przepis dziękujemy niezawodnej Autorce gotuj.skutecznie.tv
 


Czas przygotowania: ok. 30 minut (+ czas ugotowania wywaru, jeśli nie mamy przygotowanego wcześniej)
/proporcje dla 4 osób/

Składniki:

- 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego, mięsno-warzywnego, to może być także rosół (czysty, tj. przecedzony przez sito)
- 1 liść laurowy
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- kilka plastrów suszonych grzybów (mniej więcej 1 łyżeczka) / pominęliśmy /
- 3-4 surowe białe kiełbasy
- 2 małe marchwie
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2-3 łyżki świeżo tartego chrzanu / lub - jeśli nie mamy świeżego - 1 mały słoiczek kupnego chrzanu z informacją na opakowaniu: "tarty na kwasku cytrynowym", jednak świeży jest najlepszy :) /
- 1 łyżeczka majeranku
- zasmażka do zagęszczenia zupy:
* 1 sposób: 1 łyżeczka masła + 1 łyżka mąki i zasmażam make na maśle na jasnozłocisty kolor
* 2 sposób: 1 łyżka mąki + odrobina wody/mleka do jej rozprowadzenia / skorzystaliśmy z tego sposobu
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego / u nas jogurt grecki /
- sól i czarny pieprz
- 4 całe jajka

Wykonanie:

Zagotować przygotowany wcześniej wywar warzywny. Do gorącego dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, białą kiełbasę, marchew oraz nacięte u nasady (by łatwiej puściły aromat) ząbki czosnku. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować chrzan – zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić np. blenderem (długo i bardzo drobno) / skorzystaliśmy z blendera /
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę.
Ugotować jajka na twardo, ostudzić.
Po 15 minutach ugotowaną kiełbasę wyjąć z wody i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie zdjąć z niej skórę i kiełbasę pokroić w kostkę albo w plastry, albo zostawić w całości i tylko naciąć z wierzchu jak do pieczenia.
Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i na rozgrzanym podsmażyć kiełbasę. Gdy lekko się zrumieni, dodać cebulę oraz majeranek i smażyć, aż cebula się zeszkli.
Marchew z zupy pokroić w kostkę.
Podsmażoną kiełbasę z cebulą, marchew oraz starty chrzan dodać do zupy i gotować przez kilka minut.
W tym czasie przygotować zasmażkę (podsmażyć na maśle mąkę na jasnozłocisty kolor i dodać do zupy) lub rozprowadzić mąkę w niewielkiej ilości wody lub mleka. Dodać do zupy, zagotować i jeśli trzeba doprawić do smaku. Dodać koniecznie świeżo wyciśnięty sok z cytryny, by zupę nieco zakwasić.
Na koniec wyłączyć grzanie i gdy zupa przestanie się gotować, dodać śmietanę lub jogurt / u nas jogurt grecki / – (najpierw do śmietany/jogurtu dolać trochę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, po czym tę ocieploną mieszankę wlać do garnka, dzięki temu nie powinna się zwarzyć). Szybko i dokładnie wymieszać i zupa gotowa.
Podawać na gorąco z białą kiełbasą oraz wkrojonym jajkiem na twardo i kromką chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)