Trudno opisać radość z udanego wypieku chleba, tego po prostu trzeba doświadczyć! Dziś taka euforia była naszym udziałem przy wyjmowaniu z piekarnika wspaniale wypieczonego, pachnącego bochenka chleba czosnkowego:) Polecamy ten przepis, znaleziony na blogu gotuj.skutecznie.tv, nie jest pracochłonny, a efekt wyśmienity. Taka pajda posmarowana masłem i.... jesteśmy w niebie! :)
PS. N. stwierdził, że taki chleb to nagroda za cały tydzień ciężkiej pracy :)
Czas przygotowania: do 10 minut pracy własnej + do 30 minut na wyrastanie chleba + pieczenie (ok. godzina)
/ proporcje na 1 bochenek /
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży piekarskich
- 300 ml letniej wody (czasem trzeba dolać jej odrobinę więcej, zależy to od mąki
– wyznacznikiem jest miękkość ciasta, które zagniatamy: ma być
miękkie, elastyczne i przyjemne do wyrabiani)
- 3/4 łyżeczki cukru
- 500 g mąki pszennej typ 650 lub 500 / u nas typ 650 /
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich (ewentualnie przyprawa do pizzy lub przyprawa kuchni włoskiej)
- 1-2 ząbki czosnku / u nas 3 /
- 1 niepełna łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Drożdże zalać letnią wodą, dodać cukier oraz 1 łyżkę mąki (odjętą z tego przygotowanego 500 g mąki;)). Dokładnie wymieszać i zostawić, by drożdże się rozpuściły.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól oraz zioła i dokładnie wymieszać.
Czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę i:
- dodać do mąki, ale trzeba go bardzo starannie i równomiernie rozprowadzić w mące, by w cieście, a finalnie w chlebie nie powstały „czosnkowe grudki”
- dodać do mąki, ale trzeba go bardzo starannie i równomiernie rozprowadzić w mące, by w cieście, a finalnie w chlebie nie powstały „czosnkowe grudki”
LUB:
- dodać do wody z drożdżami, ale dopiero tuż przed dolaniem jej do mąki, dokładnie wymieszać i wraz z wodą rozprowadzić w cieście / skorzystaliśmy z tej metody /
Czas na połączenie składników: do mąki dodać przygotowane wcześniej drożdże w wodzie (przed dolaniem raz jeszcze je zamieszać)
oraz oliwę i całość wymieszać na gładkie, elastyczne ciasto. Najpierw
łyżką w misce, a gdy składniki połączą się w zaczątek ciasta przełożyć
na stolnice i wyrabiać dłońmi), 3-5 minut na stolnicy
powinno wystarczyć, by ciasto było sprężyste i dobrze wyrobione.
W razie potrzeby dolać odrobinę wody - ciasto powinno być naprawdę miękkie i przyjemne w zagniataniu, jeśli jest zbyt „twarde”, to dodać odrobinę wody,do uzyskania pożądanej konsystencji.
W razie potrzeby dolać odrobinę wody - ciasto powinno być naprawdę miękkie i przyjemne w zagniataniu, jeśli jest zbyt „twarde”, to dodać odrobinę wody,do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wyrobione ciasto uformować w kulę i zostawić do wyrośnięcia – w ciepłym miejscu w misce pod przykryciem.
Kiedy ciasto wyrośnie (zwiększy objętość, będzie miękkie i bardziej
pulchne), wyjąć je z miski, delikatnie zagnieść i formować bochenek,
napinając przyszłą skórkę chleba poprzez trzykrotne złożenie ciasta na 3
części i nadanie mu ostatecznego kształtu dłońmi.
Ostrym nożem i szybkim, zdecydowanym ruchem naciąć od góry kilka
ukośnych kresek – dzięki temu chleb nie pęknie podczas wyrastania i
pieczenia, no i będzie finalnie ładniej wyglądał;)
Sposób 1 (klasyczny):
Bochenek zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem np. nakryć
kuchennym ręcznikiem. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Wyrośnięty chleb
spryskać wodą i posypać mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez 45-50 minut, a tak naprawdę do czasu, gdy się ładnie
zbrązowi.
Sposób 2 (szybszy, z którego i my skorzystaliśmy): Nagrzać piekarnik do 50 st. C. Uformowany bochenek ułożyć na blasze, naciąć nożem i od razu spryskać wodą, posypać mąką, po czym wstawić do nagrzanego do 50 st. C piekarnika i trzymać go tak przy zamkniętych drzwiczkach przez jakieś 15 minut. W ten sposób wyrasta, następnie, nie otwierając piekarnika, zwiększyć grzanie do 200 st. C i piec przez ok. 50-55 minut. Po tym czasie chleb powinien być już gotowy;)
Sposób 2 (szybszy, z którego i my skorzystaliśmy): Nagrzać piekarnik do 50 st. C. Uformowany bochenek ułożyć na blasze, naciąć nożem i od razu spryskać wodą, posypać mąką, po czym wstawić do nagrzanego do 50 st. C piekarnika i trzymać go tak przy zamkniętych drzwiczkach przez jakieś 15 minut. W ten sposób wyrasta, następnie, nie otwierając piekarnika, zwiększyć grzanie do 200 st. C i piec przez ok. 50-55 minut. Po tym czasie chleb powinien być już gotowy;)
Wyłączyć grzanie, wyjąć go z piekarnika i zostawić na metalowej kratce do wystygnięcia.
Kroić dopiero, gdy całkowicie wystygnie (po ok. 60 minutach, absolutne minimum to 30 minut;)).
Im bardziej przestygnie, tym ładniej będzie się kroić i miąższ się ładnie prezentował tj. będzie gładki po przekrojeniu.
Im bardziej przestygnie, tym ładniej będzie się kroić i miąższ się ładnie prezentował tj. będzie gładki po przekrojeniu.
Chleb jest przepyszny. To świetny dodatek do wszelkiego rodzaju zup,
sałatek, dań z grilla, albo po
prostu na świeżo z masłem. REWELACJA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)