czwartek, 17 kwietnia 2014

Puszysty omlet czosnkowy z tuńczykiem

Gorączka świątecznych przygotowań nie sprzyja regularnym wpisom, myślę że po świętach nadrobimy te zaległości :) A tymczasem propozycja na szybkie i niezwykle smaczne śniadanie, w sam raz, aby nabrać energii tak potrzebnej w tym przedświątecznym zabieganiu. Raz - dwa i gotowe :) Pychota! :)




Składniki: / na jeden omlet /

Omlet:
- 2 jajka
- łyżka mąki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- masło do smażenia / ewentualnie olej /

Farsz:
- puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego / w zależności od pożądanej konsystencji
- pieprz

Wykonanie:

Przygotować najpierw farsz: tuńczyka odsączyć na sicie, przełożyć do miseczki, dodać drobno posiekaną cebulę, jogurt, doprawić pieprzem, wymieszać, odstawić by smaki "przegryzły się.

Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć pod przykryciem na niedużym ogniu ok. 2 min. aż omlet ładnie zrumieni się od spodu, następnie ostrożnie za pomocą szerokiej, płaskiej łopatki obrócić go na drugą stronę, zrumienić.
Na gorącego omleta nałożyć tuńczykowy farsz, złożyć na pół, można posypać zieleniną / u nas natka pietruszki / podawać z pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło nam będzie poznać Waszą opinię :)
Prosimy osoby "anonimowe" o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)